De nieuwste windmolens langs de E34 in Schoonbroek staan aan de rand van het dorp, bijna letterlijk aan de achterdeur van de dichtste woningen.© EMA

Engie deelt jackpot windmolens met omwonenden: inwoners Schoonbroek krijgen 20.000 euro gestort op gezamenlijke spaarrekening van buurt

RETIE -

Voor de inwoners van Schoonbroek in Retie zijn de windmolens in hun buurt niet alleen een bron van last, maar ook een bron van inkomsten. Om de ongemakken van geluid en slagschaduw te verzachten laat Engie de inwoners van Schoonbroek mee delen in de winsten. Zo stort het energiebedrijf eerstdaags 20.000 euro op een gezamenlijke spaarrekening van de buurt.

Eddy Meulemans

Toen Engie in 2019 een aanvraag indiende om drie bijkomende windmolens te bouwen langs de E34, zorgde dat aanvankelijk voor heel wat onrust en weerstand in het nabijgelegen kerkdorp Schoonbroek. “Om het draagvlak voor de bouw van het nieuwe windpark te vergroten, stelden we daarom aan Engie voor om de mensen van Schoonbroek erbij te betrekken door hen elk jaar een deel van de opbrengsten van de opgewekte energie te schenken”, zegt schepen van Financiën Koen Claessens (Nieuw Retie). “Zo zouden de inwoners niet alleen delen in de lasten, maar ook in de lusten.”

Stemmen tot 1 maart

Vandaag plukken de mensen in Schoonbroek voor het eerst de vruchten van de deal die ze met Engie afsloten. Het exacte bedrag van de jackpot is nog niet bekend. “Maar het is zeker meer dan 20.000 euro”, bevestigt schepen Claessens. Engie stort het geld in een speciaal ‘omgevingsfonds’ dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting. Al het geld dat in het fonds terechtkomt, mogen de Schoonbroekenaren vrij gebruiken voor “iets wat de lokale gemeenschap ten goede komt”. Drie projecten, die door de inwoners zelf zijn voorgesteld, komen in aanmerking. Tot 1 maart kan iedereen in het dorp zijn stem uitbrengen via een online poll op de website van de Koning Boudewijnstichting.

Het eerste project waarop gestemd kan worden, is de renovatie van het oude klooster in Schoonbroek dat onderdak biedt aan de lokale verenigingen KLJ Schoonbroek, Okra Schoonbroek en ’t Fanfareke. De twee andere keuzemogelijkheden zijn de aankoop van nieuwe tafels en stoelen voor de parochiezaal en het plaatsen van een elektriciteitskast in de pastorijtuin. In de tuin vinden jaarlijks tal van dorpsfeesten, optredens en evenementen plaats, zo ook onder meer Schoonbroek Leeft.

Koen Claessens.© RR

Lobbywerk

Of er in Schoonbroek al druk gelobbyd wordt om het stemgedrag van de ‘kiezers’ te beïnvloeden? Schepen Claessens gelooft niet dat het zo’n vaart zal lopen. “Je hoeft je helemaal ook niet verongelijkt te voelen als jouw favoriet het uiteindelijk niet zou halen”, zegt hij. “Want volgend jaar zal Engie opnieuw een bedrag van minstens 20.000 euro overmaken. Zolang de molens draaien, zal er geld in de pot blijven komen.”

Toch kan het geld niet zomaar voor alles gebruikt worden, alleen voor “initiatieven die bijdragen aan de verfraaiing van het landschap, de leefbaarheid van de buurt, de vergroening en verduurzaming van het energieverbruik en die daarbovenop een positieve impact hebben op de veerkracht van de samenleving in het woongebied.”

Alleen voor drie turbines van Engie

Het omgevingsfonds geldt uitsluitend voor de drie windmolens van Engie. De drie andere turbines langs de E34, verderop richting Arendonk, zijn van energiebedrijf Storm. Hiervoor heeft het gemeentebestuur van Retie een andere overeenkomst afgesloten, waarbij de gemeente medeaandeelhouder is en zo rechtstreeks deelt in de opbrengst.

Woon je in Schoonbroek en wil je je stem uitbrengen op een van de drie geselecteerde projecten? Dat kan vanaf 9 februari tot 1 maart op de website van de Koning Boudewijnstichting: www.kbsfrb.be/nl/omgevingsfondsschoonbroek

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners