De schoolstraat aan het Sint-Romboutscollege wordt definitief.© Sven Van Haezendonck

Sint-Romboutscollege is eerste secundaire school met definitieve schoolstraat

Mechelen -

Het Sint-Romboutscollege op de Veemarkt krijgt als eerste secundaire school in Mechelen een definitieve schoolstraat. De voorbije maanden liep al een proefperiode. Die werd positief geëvalueerd door de school. Binnenkort komen er slagbomen.

Stijn Van de Sande

Bij de start van het schooljaar op 1 september ging ook de proefperiode van de schoolstraat aan het Sint-Romboutscollege van start. De ventweg van de Veemarkt en de Blokstraat tussen de Veemarkt en de Lange Heergracht werden sindsdien afgesloten voor het verkeer tijdens het begin en het einde van de schooldag. Op die manier moest de schoolomgeving veiliger worden voor de vele fietsende en wandelende leerlingen en de schoolstraat moest een oplossing bieden voor de parkeerproblematiek.

Na een succesvolle proefperiode van vijf maanden wordt de schoolstraat vanaf nu definitief ingevoerd. “Daarmee telt onze stad nu dertien schoolstraten”, zegt schepen van Mobiliteit Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+). “Ze vormen de ruggengraat van ons beleid om kinderen veilig met de fiets of te voet naar school te laten gaan. Door autoverkeer verder van de schoolpoort weg te houden maken we het veiliger voor de zachte weggebruikers. Daar zijn ook subsidies voor. We roepen iedere school dan ook op om daar maximaal gebruik van te maken.”

Voordelen

“Schoolstraten zijn niet alleen voordelig voor de veiligheid, ze zorgen voor een betere luchtkwaliteit in de schoolomgeving en stimuleren kinderen en jongeren om zich veilig en zelfstandig in het verkeer te bewegen”, zegt schepen van Onderwijs Rina Rabau Nkandu (Vld-Groen-m+). “Zo boeken we met iedere nieuwe schoolstraat winst op het vlak van mobiliteit, verkeersveiligheid, klimaat, gezondheid en verkeerseducatie. Er zijn dus heel wat voordelen.”

Het Sint-Romboutscollege is de eerste secundaire school in Mechelen met een schoolstraat. Nu de maatregel definitief wordt ingevoerd, worden de nadarhekken die er tijdens de proefperiode stonden later dit jaar vervangen door permanente octopuspalen met slagbomen. Die komen aan het begin van de ventweg van de Veemarkt en aan het kruispunt van de Blokstraat met de Lange Heergracht. De stadswachten doen ook toezicht op het naleven van de schoolstraat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners