Sophie Meeus hoopt dat vele jongeren met een beperking naar haar dansfeest in De Mol komen.© Chris Van Rompaey

Mama van tiener met autisme organiseert dansfeest voor jongeren met een beperking: “Weinig aanbod voor hen”

Lier -

Sophie Meeus (35) organiseert op zaterdag 15 april in Cultuurcentrum De Mol in Lier 1000 dromen in 1 nacht, een dansfeest voor jongeren met een beperking. “Als mama van een tiener met een mentale beperking en autisme weet ik als geen ander hoe schrijnend het aanbod voor deze doelgroep in de regio is”, zegt ze.

Chris Van Rompaey

“Het aanbod voor jongeren met een beperking in de regio is schrijnend: ik vond dat dit anders moest. Na uren research op de computer heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en vroeg ik een meeting met de burgemeester en een paar schepenen van Lier. Zij zegden me het gratis gebruik van Cultuurcentrum De Mol toe, een zaal die tot duizend personen toelaat. Mijn idee werd dus werkelijkheid: het evenement komt er.”

Vrijwilligers

“Ik probeer dit dansfeest waar te maken met uitsluitend vrijwilligers en sponsors. Zo kon ik al een gastoptreden vastleggen bij dansschool Movere uit Heist-op-den-Berg, die danslessen aanbiedt aan G-sport dansers, dus dansers met zelf ook een beperking. Ook de dj en lichtshow zijn al in orde. Een ballonnenclown en iemand die tijdelijke tattoos zet, zegden eveneens toe. Eerlijk gezegd kan ik nog wel wat vrijwilligers gebruiken, maar ik zet me alle dagen in om dit tot een goed einde te brengen”, benadrukt Sophie Meeus.

“Het is mijn bedoeling om dit evenement jaarlijks te herhalen, zodat die jongeren iets hebben om naar uit te kijken, speciaal en alleen voor hen. Velen van hen zien hun broer of zus vertrekken op kot of naar hun eerste fuif gaan, terwijl dit niet is weggelegd voor hen. Dat zou niet mogen zijn en daar wil ik verandering in brengen.”

Nacht in de dag

“Dit evenement is grotendeels aangepast aan de behoefte van jongeren met een beperking. Hier komt mijn jarenlange ervaring natuurlijk enorm bij te pas. Zo organiseer ik dit evenement niet ’s avonds laat, maar wel van 14 tot 19u om de jongeren hun structuur en routines niet in de war te brengen. Ik creëer uiteraard wel een nacht in het midden van de dag. Maar de muziek staat zachter, de lichtshow is aangepast (geen stroboscoop dus), meer beveiliging en toezichters met kennis van jongeren met een beperking.”

Het evenement 1000 dromen in 1 nacht is bedoeld voor jongeren vanaf 14 jaar. “De toegang bedraagt 5 euro. Elke jongere mag maximaal één begeleider meebrengen en die betaalt 2 euro. Dat is voor iedereen betaalbaar, denk ik. Ook de drank is zo goedkoop mogelijk. Dit is immers geen commerciële organisatie. Ik wil er niets aan verdienen. De opbrengst investeer ik trouwens in het evenement van volgend jaar”, belooft Sophie Meeus.

Tickets te koop via www.facebook.com/1000dromen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lier