Binnenkort zullen er in totaal twaalf gemeenschapswachters te zien zijn in Sint-Niklaas.© if

Parkeerwachters worden omgevormd tot gemeenschapswachten: toegankelijk aanspreekpunt, maar ook bevoegd om GAS-boetes op te leggen

Sint-Niklaas -

Sinds 1 februari is het team gemeenschapswachten in Sint-Niklaas sterk uitgebreid en zal er meer paars in het straatbeeld te zien zijn. Door het invoeren van de scanwagen werden de parkeerwachters omgevormd tot gemeenschapswacht. Ze zullen zich richten op allerlei overlastfenomenen in de stad en in deelgemeenten.

Yannick Joos

Vorige week ging het nieuw parkeerbeleid in Sint-Niklaas van kracht. Met de intrede van de scanwagen kregen de vier parkeerwachters van de stad een nieuwe functie als gemeenschapswacht. Daardoor wordt het aantal gemeenschapswachten in de stad met een klap verdubbeld. De stad wil in de nabije toekomst nog extra gemeenschapswachten aangeworven, zodat het team twaalf personen zal tellen.

LEES OOK. Niet de parkeerwachter maar de scanwagen controleert hier voortaan of je juist geparkeerd staat: “Twee keer per dag doet hij zijn ronde”

“Gemeenschapswachten sensibiliseren en informeren burgers en zijn een laagdrempelig aanspreekpunt voor burgers in het herkenbare paarse uniform”, laat het stadsbestuur weten. “Ze hebben een belangrijke functie op het gebied van veiligheid en preventie. Concreet zullen ze onder andere controleren op sluikstort, straatmeubilair, signalisatie, verkeerd aangeboden afvalcontainers en de toestand van wegen, voet- en fietspaden.”

Gemeenschapswacht-vaststellers hebben daarnaast ook de bevoegdheid om GAS-boetes op te leggen. “Zo verhoogt ook de pakkans voor allerlei overlastfenomenen”, klinkt het. “We streven er dan ook naar om met de inzet van extra gemeenschapswachten het veiligheidsgevoel van de burger te verhogen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners