De twee aanwezigen op het proces kregen elk een jaar cel met uitstel.© pvs

“Blind geweld bij een banale controle”: voorwaardelijke én effectieve celstraffen voor vijf jongeren die politie aanvielen

Temse -

De Dendermondse rechter gaf maandagochtend vijf jongeren celstraffen voor bruut geweld tegen de ordediensten. “Ze sprongen erop als beesten”, klonk het op het proces in december.

Pieter Van Hecke

Op 7 mei 2021 voerde een politiepatrouille een routinecontrole uit in de Philemon Haumanstraat in Temse na een melding van overlast. Een aantal jongeren werd gevraagd hen te identificeren, maar dat was niet naar hun zin. Er ontstond een hevige discussie wat uiteindelijk uitmondde in een heftige vechtpartij waarbij de twee verbalisanten werden beroofd van hun pepperspray en wapens.

LEES OOK. Agenten krijgen klappen bij routinecontrole: “Ze sprongen erop als beesten”

“De aanval heeft een ernstige indruk nagelaten bij mijn cliënten”, klonk het bij de advocaat van de slachtoffers. “Het was hallucinant, de jongeren besprongen hen als beesten.”

Het openbaar ministerie tilde zwaar aan de feiten en eiste celstraffen tot achttien maanden. “De agenten kregen te maken met blind geweld bij een banale controle. Ze werden zelfs door de beklaagden met hun eigen wapenstok geslagen”, liet de procureur optekenen bij het proces.

Gebrek aan schuldinzicht

De rechtbank betreurde bovendien ook het gebrek aan schuldinzicht. Maandagochtend werden dan ook strenge straffen uitgesproken voor de betrokkenen. Voor de drie beklaagden die verstek lieten op het proces in december, wordt een effectieve celstraf van een jaar opgelegd. De twee aanwezigen, die toen nog hun onschuld uitschreeuwden, krijgen een voorwaardelijke celstraf van een jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners