Drie beklaagden werden veroordeeld voor het stelen van oud ijzer op de oude steenbakkerijsite in Steendorp.© pvs

Rechter mild voor zoon (23) die betrokken is bij ijzerdiefstal, niet zo voor vader (72)

Temse -

Maandag kregen drie beschuldigden, waaronder een vader en zoon, hun straf te horen van de Dendermondse voorzitter voor een ijzerdiefstal op de oude steenbakkerijsite in Steendorp. Vader M.G. (72) kreeg een celstraf toebedeeld. Voor de 23-jarige zoon B.G. en M.D., de derde beklaagde, werd een werkstraf opgelegd.

Pieter Van Hecke

Het trio werd op 17 juli van 2022 op heterdaad betrapt bij het volladen van een aanhangwagen met oud ijzer dat zich op de verlaten steenbakkerijsite in Steendorp bevond. “Het ligt daar toch maar en niemand doet er iets mee”, sprak de 72-jarige vader op het proces in januari. Ze probeerden op deze manier een flinke duit de verdienen want de prijs voor oud ijzer piekte in die periode.

LEES OOK. Vader (72) en zoon (23) betrapt tijdens ijzerdiefstal op oude steenbakkerijsite maar nadien getrakteerd op “koekje van eigen deeg”

De voorzitter reageerde echter misnoegd op het gebrek aan schuldinzicht. “Jij bent de oudste van de bende, het verstand komt met de jaren dus jij zou de slimste moeten zijn”, klonk het kordaat. De vader is bovendien geen onbekende voor het gerecht met zes eerdere veroordelingen voor diefstal. Voor dit zevende misdrijf krijgt hij nu de volle gevorderde straf van het openbaar ministerie, een celstraf van tien maanden en een boete van 800 euro.

Door vandalen vernield

Tijdens het proces trachtte de advocaat van M.G. de strafmaat nog, tevergeefs, naar beneden te halen. “Hij moest zijn wagen met aanhanger achterlaten op de locatie. Die werd later door andere vandalen vernield”, klonk het. “Een koekje van eigen deeg”, volgens de voorzitter.

Zijn 23-jarige zoon B.G. verklaarde enkel zijn vader te willen helpen. “Het was geen slimme zet, maar we wilden enkel wat extra geld binnenrijven om papa’s kosten te denken”, vertelde hij. G. is met acht eerdere veroordelingen voor de politierechtbank ook geen onbesproken blad. “Hij is goed op weg om zijn vader op te volgen”, liet de voorzitter optekenen. Hij kreeg voor zijn aandeel in de feiten wel nog de gunst van een werkstraf van 60 uur. De derde beklaagde M.D. kreeg diezelfde gunst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners