Het redactieteam van Kerk&Leven Brecht: Iris De Clercq uit Sint-Lenaarts doet de eindredactie, Mariapaul van Nunen ontfermt zich over Sint-Job en Lut Van Gils over Overbroek. — © Elke Lamens
Parochieblad Kerk&Leven centraliseert uitgaven: bedreigt vergrijzing voortbestaan?
Lezers van het parochieblad Kerk&Leven was het dit jaar wellicht opgevallen dat er nog slechts één editie is voor heel Brecht. Het aantal abonnees loopt terug en dus was een fusie niet uit te sluiten.
In een ver verleden verschenen er vijf editie van het parochieblad Kerk&Leven, één voor elke parochie. In Sint-Job had je twee edities voor de parochies Heilige Man Job en Lochtenberg, in Brecht voor de parochie Sint-Michiel, in Sint-Lenaarts voor Sint-Leonardus en in Overbroek voor de Sint-Willibrordusgemeenschap.
“De parochiebladen van Sint-Job fuseerden al in de jaren negentig”, weet Mariapaul van Nunen die zich ontfermt over de lokale artikels van Sint-Job. “In Brecht gebeurde dezelfde centralisatie voor de drie andere uitgaven”, vult Lut Van Gils uit Overbroek aan.
“Sinds de start van de pastorale eenheid Elia dachten we al langer na om de uitgaven te bundelen, nu kregen we de vraag van uitgeverij Halewyn om Sint-Job te voegen bij Brecht. Dat is geen verrassing. Sint-Job is een jonge gemeenschap waar de laatste jaren heel veel jonge gezinnen zich kwamen vestigen. Ons krantje bereikt hen niet meer, jonge mensen nemen geen abonnement meer op Kerk&Leven”, stelt van Nunen vast.
Sinds dit jaar verschijnt er nog maar één editie van Kerk&Leven in Brecht. — © Elke Lamens
Vergrijzing
Kerk&Leven heeft nochtans een Facebookpagina en website, toch dreigt de vergrijzing het parochieblad te nekken. “De vergrijzing is algemeen en die oudere bevolking, onze grootste groep abonnees, dunt uit. Dat is niet alleen in Brecht zo, maar overal. Ook in Gooreind, in Wuustwezel, zien we verjonging van de bevolking. Ook daar is er nog één Wuustwezelse editie. Onze pastorale eenheid Elia Brecht-Wuustwezel telt dus nog twee uitgaven.”
Een abonnement kost 50 euro. “Het val wel elke week in de bus en bevat heel wat verhalen uit de lokale gemeenschap. We merken wel dat de abonnees het druk lezen aan de reacties die we krijgen op bepaalde artikels”, bevestigt ze. Al ziet ze toch een positieve evolutie. “Sinds we inzetten op gezinnen, met gezinscatechese en gemeenschapsvormende activiteiten, neemt de betrokkenheid van jongere inwoners bij de parochies toe”, merkt Van Gils op.
(ella)
Hoofdpunten
Onbekende vuurt op woning in Florastraat: schietpartij gelinkt aan eerdere aanslagen in Borgerhout
Dit verandert op 1 april: btw op gas en elektriciteit definitief op 6 procent en recht op deconnectie van werknemers
LIVE. Peloton is vertrokken voor kletsnatte Gent-Wevelgem
COMMENTAAR. Als Theo Maassen in zijn zaal geen kinderen duldt, zou het wel netjes zijn om vooraf een leeftijdsgrens in te stellen