© BELGA

We naderen de play-offs in de Challenger Pro League: hoe zit dat nu weer juist? En wat met volgend seizoen?

Komend weekend staat de laatste speeldag van de reguliere competitie in de Challenger Pro League op het programma. Vier teams zijn al zeker van hun plaats in de Promotion Play-offs, de twee laatste tickets staan nog op het spel. Maar hoe zit dat nu weer juist met die Promotion en Relegation Play-offs? En hoe zal de Challenger Pro League er volgend seizoen uitzien?

Koen Frans

LEES OOK. Waarom er vrijdag drie competitieduels zijn: eindstrijd Challenger Pro League moet eerlijk verlopen

In de Challenger Pro League staat komend weekend speeldag 22 op het programma. Dat is de laatste speeldag van de reguliere competitie. Nadien worden de twaalf teams onderverdeeld in twee groepen van zes. In de zogenaamde Promotion Play-offs strijden de zes beste teams om één rechtstreeks ticket naar 1A. Alleen de kampioen promoveert, de vijf andere teams blijven met lege handen achter. Belofteteams kunnen deelnemen aan de Promotion Play-offs, maar kunnen niet promoveren. Als een belofteteam toch bovenaan zou eindigen, dan gaat het promotieticket naar het eerstvolgende ‘gewone’ team in de stand. Bij de start van de Promotion Play-offs worden de punten uit de reguliere competitie behouden, er vindt dus geen halvering van de punten plaats. Hetzelfde geldt voor de Relegation Play-offs. Het team dat na die play-offs laatste staat, degradeert naar eerste nationale. Ook belofteteams kunnen degraderen.

Welke clubs zijn al zeker van deelname aan de Promotion Play-offs?

RWDM, Beveren, Beerschot en Club NXT kunnen niet meer ingehaald worden door de zevende in de stand en zijn bijgevolg al zeker van deelname aan de Promotion Play-offs. Daardoor zijn die vier clubs ook zeker van het behoud in de Challenger Pro League. In de Promotion Play-offs spelen de zes teams telkens twee keer tegen elkaar. De eerste speeldag staat gepland in het weekend van 25 en 26 februari, de slotspeeldag in het weekend van 13 en 14 mei. Ook tijdens de play-offs zal er geen VAR gebruikt worden in de Challenger Pro League.

Welke clubs strijden op de laatste speeldag nog voor de Promotion Play-offs?

Voor de overige twee plaatsen in de Promotion Play-offs wordt het op de slotspeeldag nog erg spannend tussen Lierse, Lommel, RSCA Futures en Deinze. Zaterdagavond staan met Deinze – RSCA Futures en Lommel – Lierse dan ook twee cruciale duels op het menu. Lierse staat met 33 punten voorlopig vijfde. Bij een zege of een gelijkspel in Lommel (32 punten) zijn de Pallieters zeker van deelname aan de Promotion Play-offs. Bij een nederlaag moet het hopen op een gelijkspel tussen RSCA Futures en Deinze. Deinze (30 punten) en RSCA Futures (31 punten) moeten winnen om nog een kans te maken op het laatste ticket voor de Promotion Play-offs.

Welke clubs strijden om het behoud in de Relegation Play-offs?

Excelsior Virton, Jong Genk, SL16 en Dender kunnen de Promotion Play-offs niet meer halen en zullen in de Relegation Play-offs strijden om het behoud. Hekkensluiter Virton (14 punten) staat er het slechtst voor. Jong Genk (16 punten) en SL16 (17 punten) spelen tussen het einde van de reguliere competitie en de start van de play-offs nog een inhaalwedstrijd en kunnen de kloof met de allerlaatste dus nog uitdiepen. Ook Dender (19 punten) zal tot het einde van het seizoen achterom moeten kijken. De Relegation Play-offs worden in dezelfde weekends als de Promotion Play-offs afgewerkt. Ten laatste op 14 mei weten we welke club naar eerste nationale (de hoogste amateurklasse) degradeert.

Hoe ziet de Challenger Pro League er volgend seizoen uit?

Vanaf het seizoen 2023-2024 zullen er 16 teams aantreden in de Challenger Pro League. Er komen dan drie rechtstreekse dalers uit 1A en drie rechtstreekse stijgers uit eerste nationale bij. Het play-offsysteem wordt dan nog maar eens overhoop gegooid. De eerste twee in de Challenger Pro League promoveren rechtstreeks naar 1A. De nummers 3 tot 6 spelen een eindronde en de winnaar daarvan kan via een barragematch ook nog naar 1A promoveren. De laatste vier clubs in 1A spelen na de reguliere competitie immers nog een play-down. Alleen de winnaar daarvan redt zich zéker. Het nummer twee speelt het barrageduel tegen de winnaar van de eindronde in de Challenger Pro League, de laatste twee teams van de play-downs zakken rechtstreeks. Zo zouden er vanaf volgend seizoen drie teams uit 1A kunnen degraderen en drie teams uit tweede klasse kunnen promoveren. Er zullen dat seizoen ook twee clubs rechtstreeks van tweede klasse naar eerste nationale zakken. Omgekeerd zullen er in 2024 dan ook twee clubs van eerste nationale naar de Challenger Pro League promoveren.

MEER OVER K. Beerschot V.A.

Aangeboden door onze partners