Themabeeld.© Shutterstock

EU-ambassadeur mag niet in peperdure villa in miljoenenwijk gaan wonen

De Europese lidstaten hebben besloten dat de Spaanse EU-ambassadeur Pedro Serrano de Haro op zoek moet naar een nieuw pand om in te wonen. Het pand in Londen dat hij aanvankelijk voor ogen had, is namelijk veel te duur, zelfs voor een topdiplomaat.

De Telegraaf

Te duur is een understatement. De Spanjaard had niet de minste straat op het oog: Upper Cheyene Row, ook wel ‘Miljonairs Row’ genoemd. Een straat in het Londense Chelsea met chique huizen en dus ook torenhoge huurprijzen. De residentie heeft een oppervlakte 645 m², de huur bedraagt maar liefst 1 miljoen euro per jaar. Voor dat geld woon je tussen beroemde buren als stofzuigermiljardair James Dyson en zanger Bryan Adams. De diplomaat woont nu nog in een huurhuis van 175 m².

Maar de EU-lidstaten vinden zo’n extravagant pand helemaal niet nodig en veel te prijzig. Vertegenwoordigers van de 27 landen hebben daarom recent een streep gezet door het vastgoedavontuur, zo bevestigen bronnen aan De Telegraaf na berichtgeving door Politico.

Diplomatieke rel

De huurwoning van Serrano de Haro stamt nog uit de tijd dat Brussel nog een ‘permanente vertegenwoordiger’ in Londen had wonen. Maar na de Brexit heet de hoogste EU-diplomaat in Londen ‘ambassadeur’, en is er opeens “onvoldoende plek voor het organiseren van evenementen” in het huis van 175 m².

Aanvankelijk weigerden de Brexit-Britten de EU-post te erkennen als ambassade. De EU is immers geen land, maar een internationale organisatie, zo vond Londen. Na een kortstondige diplomatieke rel kwam er uiteindelijk toch een ‘ambassadeur’.

Het is de tweede keer in nog geen jaar tijd dat de lidstaten een woning voor de EU-buitenlanddienst afkeuren vanwege de hoge kosten. Voor de zomer ging de koop van een herenhuis voor de EU-vertegenwoordiger bij de VN in New York niet door. Het beoogde onderkomen in de chique wijk Upper East Side had dan ook een prijskaartje van 20 miljoen dollar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER