Het vuur voor yoga brandt bij René nog hevig.© Dirk Vertommen

René is 80 jaar én nog gepassioneerd yogaleraar: “Ik doe alle houdingen nog vlotjes voor”

Itegem, Broechem -

Wie in Itegem (Heist-op-den-Berg) yogalessen komt volgen, krijgt de kneepjes uitgelegd van Broechemnaar René De Greef. De gepassioneerde lesgever was 45 jaar geleden een van de yogapioniers in de streek en heeft er nog steeds geen genoeg van. Op zijn 80ste lanceert hij een oproep om extra yogi’s aan te trekken. Want yoga, dat is en blijft volgens René het mooiste wat een mens kan overkomen.

Bert Provoost

Eind de jaren zeventig, het was 1978, startte René met yogalessen in Heist-op-den-Berg. Hij had zelf yoga ontdekt, genoot er met volle teugen van en haalde zijn diploma als leraar aan de academie van Aalst. “Ik was een van de pioniers uit de streek, ik denk zelfs de allereerste, die met yogalessen begon. Een paar jaar daarvoor was ik niet zo gezond en al helemaal niet krachtig. Door met yoga te beginnen is dat helemaal veranderd en ben ik een ander persoon geworden. Ik durf gerust zeggen dat ik in al die jaren amper ziek ben geweest. Ik kreeg een boost en voelde mijn energie stromen. Dat goede gevoel wilde ik graag doorgeven aan anderen en daarom ben ik les beginnen geven”, vertelt hij gepassioneerd.

Van jongste naar oudste van de groep

Hij moest even zoeken naar een geschikte locatie voor zijn Heistse Yogakring en belandde uiteindelijk in het tafeltennislokaal van de Heistse deelgemeente Hallaar. “Toen ik begon met lesgeven, was ik de jongste van de groep. Dat was soms wel een beetje raar, want yoga draait niet alleen om houdingen uitvoeren, maar ook om levenswijsheid. Ondertussen is het 45 jaar later en ben ik wél de oudste uit de groep (lacht). Al voel ik me helemaal niet oud, niet lichamelijk en niet geestelijk. Ik doe alle houdingen nog vlotjes voor. Ik voel me prima”, zegt René, die vroeger als chef bij de telefoonmaatschappij werkte.

“Mijn yogi’s zeggen dat ik rust uitstraal”, zegt René.© Dirk Vertommen

De laatste jaren waren voor de vzw niet de makkelijkste. “Er zijn bijna vijftien mensen afgehaakt. Eerst was er een stop door corona en we zijn ook nog moeten verhuizen omdat we niet langer in Hallaar terechtkonden. We hebben nu een goede nieuwe stek in de grote turnzaal van de lagere school in de Dulft in Itegem. In totaal zijn we nu met een 25-tal personen, maar het zou goed zijn als er opnieuw wat extra yogi’s zouden bijkomen.”

Innerlijke vrede

Want door de weggevallen leden krijgt de vzw het moeilijker. “We moeten de zaal huren en je verschiet er ook van hoeveel kleine kosten er bij komen om een vzw draaiende te houden. En we doen met De Heistse Yogakring ook iets voor het goede doel dat we graag willen blijven doen. We hebben met de vzw al 25 jaar drie sponsorkindjes in India, dat kost ons 510 euro per jaar. We zouden hen graag blijven steunen.”

René was de laatste 45 jaar amper ziek, hij miste zelfs niet één yogales.© Dirk Vertommen

“Waarom mensen zich moeten aansluiten? Mensen voelen zich gewoon beter als ze yoga doen. Je krijgt een diep gevoel van innerlijke vrede. We doen hier Hatha Yoga, met lichaamsoefeningen die dynamisch of statisch zijn, met telkens een rustmoment ertussen. We doen ook veel ademhalingsoefeningen, daar gaat je immuniteit van omhoog en zo krijgt je lichaam meer energie. De sfeer is ook heel fijn. Mijn yogi’s zeggen dat ik rust uitstraal. We oefenen ook op een rustige manier. Jong of minder jong is welkom. Je moet alleen een eigen matje meebrengen en een handdoek of dekentje om je warm te houden. Ik ben zeker nog niet van plan om te stoppen. Als ik fit blijf, ga ik met veel plezier nog jaren door.”

Er is een les op woensdagnamiddag van 15 tot 16u en op vrijdagavond van 19 tot 20.10u in de sporthal van de lagere school in de Dulft in Itegem. De eerste les is gratis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners