© Victoriano Moreno

ALLEMAAL ANTWERPEN. “Ik heb geen gsm, auto of bankkaart”

Elke weekdag plukken onze reporter en fotograaf een toevallige voorbijganger van straat voor een fijn gesprek. Want iedereen heeft een verhaal. En zeker in Antwerpen. Vandaag: Willy Engels (74).

Rebecca Van Remoortere

“Toen ik zeven was, ben ik alles beginnen lezen wat ik in mijn handen kreeg. Boeken, strips, alles. Vanaf ik mijn eerste letters kon lezen, is dat nooit meer gestopt. Ik heb vandaag vooral een fascinatie voor geschiedenis, maar ik heb thuis een complete bibliotheek van alles. Strips, boeken en dvd’s. Ik heb zo’n 2.700 strips liggen. Ik werkte 34 jaar in een bibliotheek, dus ik weet hoe ik alles netjes moet categoriseren.”

“Ze mogen mij alles afnemen, behalve mijn boeken. Een boek is de beste vriend die je kunt hebben. Die ligt altijd klaar voor je, dag en nacht. En hij klaagt of zaagt niet. Ik lees elke dag zonder uitzondering. Als ik ooit naar een woon-zorgcentrum moet en maar een paar zaken kan meenemen, dan neem ik het werk van Rien Poortvliet mee. Dat is een Nederlandse kunstenaar die de boeken van de Kabouters heeft gemaakt. Als ik daarin kijk, zit ik volledig mee in de natuur.”

“Als ik niet aan het lezen ben, houd ik me nog met veel andere dingen bezig. Ik ben vrijwilliger bij mensen die hulpbehoevend of ziek zijn. Soms ga ik met hen op uitstap. Ik heb ook al op de afdeling oncologie geholpen en ik help die mensen thuis met wassen, eten geven en naar het toilet gaan. Je moet dat kunnen loslaten als je thuiskomt, anders zit je met een rugzak die zo vol geraakt dat je achterover valt.”

“Zo zie ik veel verschillende mensen. De maatschappij is zo afstandelijk en koud geworden. Ik heb geen gsm, kijk bijna geen tv, heb nooit een auto gehad en heb geen bankkaart. Ik ga mijn geld gewoon bij de post halen, dan zie ik ook nog eens een snoet en heb ik een babbeltje. Ik leef op mijn manier.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Allemaal Antwerpen