© atv

Landschip van Time Circus komt na pelgrimstocht van 270 dagen aan in Griekenland: “We zijn al klaar voor de rest van de wereld”

Antwerpen -

De ploeg van Time Circus is zaterdag aangekomen in de Griekse kustplaats Elefsina, stipt op tijd voor de openingsceremonie van Culturele Hoofdstad van Europa 2023. De pelgrims vertrokken vorig jaar op 8 mei met hun landschip van 3,5 ton te voet naar de andere kant van Europa voor een tocht van 3.000 kilometer. Ze vreesden een uitdagende tocht met veel moeilijkheden, maar kregen “een euforietocht van 270 dagen”, zegt Bram Soli van Time Circus vanuit Griekenland.

Rebecca Van Remoortere

LEES OOK. Landschip van Time Circus onderweg van Hongarije naar Griekenland: “Op 4 februari moeten en zullen we in Elefsina aankomen”

Ongelooflijk maar waar. Ze zijn er geraakt. Vorig jaar in mei begonnen de mensen van het kunstenaarscollectief Time Circus, dat een uitvalsbasis aan Bar Paniek heeft op het Antwerpse Eilandje, aan een waanzinnige tocht van 3.000 kilometer door de Balkan richting Griekenland. Te voet. Met in hun kielzog een landschip van 3,5 ton dat zich met touwen liet voorttrekken.

Het schip hield stand, de ploeg van altijd minstens tien personen hield stand en zaterdag kwamen ze net op tijd aan in het Griekse Elefsina, waar ze meteen het hoogtepunt waren van de openingsceremonie van Elefsina als Culturele Hoofdstad van Europa dit jaar.

Bram Soli is op dit moment in Griekenland aan het bekomen van de lange trip. En nu alles achter de rug is, kan hij alleen maar met superlatieven gooien. “Dit was zonder twijfel het grootste avontuur van mijn leven. Het werd een euforietocht van 3.000 kilometer. Ik kan niks negatiefs zeggen en er is niks fout gegaan. Alle mensen die we onderweg tegenkwamen, begonnen te flippen op ons initiatief, in positieve zin. We hebben de hele weg lang mensen doen lachen.”

Het vertrek in Antwerpen in mei vorig jaar.© Koen Fasseur

De pelgrims hingen af van veel onbekenden onderweg. “Maar we zijn 270 dagen lang verwend, van de eerste tot de laatste dag overladen met eten, drinken en slaapplaatsen. De politie heeft ons ook altijd spontaan doorgelaten en zelfs begeleid”, zegt Bram. “In het begin was ik nerveus dat ze ons overal aan de kant zouden zetten, maar de flikken stonden zelfs overal met hun sirenes op naar ons te wuiven.”

“Mensen dachten dat ze droomden”

De tocht was uiteraard te lang om samen te vatten in een telefoongesprek van Griekenland naar België, maar Bram wil toch vooral benadrukken dat de mensen onderweg hen ongelooflijk geholpen hebben. “Mensen waren verbouwereerd toen we passeerden, ze dachten dat ze droomden. De meeste mensen hadden gek genoeg ook al over ons gehoord. In Hongarije, Servië en Roemenië was onze doortocht zelfs nationaal nieuws. We stonden in alle kranten en waren op het nieuws. Zo wist zelfs het kleinste keuterboerke dat we zouden passeren. In die landen wonen de meeste jonge mensen in steden en de ouderen op het platteland, waar wij passeerden. We zijn dus heel veel oudere mensen tegengekomen onderweg. Zij vonden ons landschip fantastisch.”

© Time Circus

Overnacht in voetbalkantines

Het team heeft 99% van de tijd wild gekampeerd. “We hadden alles bij, zelfs een gasvuurtje en een oven om op te koken, maar die laatste heeft het op het einde wel begeven. We hebben ook heel veel voetbalkantines gezien onderweg, want we mochten daar vaak slapen. Ideaal omdat we dan ook de douches konden gebruiken. Elke burgemeester die we tegenkwamen, wilde het beter doen dan die van het vorige dorp. Dus elke keer werden we meer overladen met cadeaus.”

En nu? “Nu blijven we zeven maanden in Griekenland om hier een cultureel centrum te bouwen in de stijl van de Blikfabriek in Hoboken of Bar Paniek in Antwerpen. We grapten nog dat we ons hier ook zouden moeten verplaatsen met het landschip, want dan krijg je alles.” Het landschip zal zeker nog vaker van stal worden gehaald. “Eigenlijk was dit nog maar een introductie om te zien hoe het zou gaan. Dit was dus zeker niet de laatste tocht. Nu zijn we klaar voor de rest van de wereld. Misschien bouwen we wel een nieuw schip en trekken we naar Japan.“

LEES OOK. Landschip van kunstenaarscollectief Time Circus verlaat Kattendijkdok en zet tocht richting Griekenland in

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV