Koen Deprez op de gangway bij Verbeke Foundation. De kunstenaar heeft er grote plannen mee.© Carlo Coppejans

Voormalige cruiseterminal schittert bij Verbeke Foundation

De oude cruiseterminal die tot vorig jaar nog op de Scheldekaaien stond, is weer helemaal opgebouwd. De constructie maakt nu deel uit van de collectie van de Verbeke Foundation in Kemzeke. De Brabantse kunstenaar Koen Deprez heeft er grote plannen mee. “We gaan er enkele in onbruik geraakte industriële restanten met geschiedenis aan hangen zoals afgedankte skiliften uit Sankt Maurits en wielen van een gekaapte Boeing 707 uit 1970”, zegt hij.

Rebecca Van Remoortere

Het is een vreemd zicht. De Antwerpse gangway van de oude cruiseterminal staat nu tussen de boompjes in het groen bij kunstverzamelaar Geert Verbeke. De gangway komt niet meer uit aan de Schelde en het Noorderterras, maar wel op een groot kunstdomein in de natuur.

De letters van Antwerpen staan nog bovenaan, maar voor de rest is er geen link meer met de stad. De cruiseterminal moest plaats maken voor de heraanleg van de Scheldekaaien en werd eind vorig jaar gedemonteerd en vervoerd. De stad gaf de constructie gratis weg en het was Geert Verbeke van de Verbeke Foundation die meteen interesse toonde in het Antwerpse stukje geschiedenis.

Heel het gevaarte werd overgebracht naar de Foundation en werd daar zorgvuldig weer in elkaar gezet. “Ik vind het een fantastische installatie. Wij zitten hier in de Verbeke Foundation met een domein van 12 hectare, hier moet je niet afkomen met een beeldje van een meter hoog. Ik ben specifiek fan van de industriële stukken. Het is ook heel belangrijk in onze maatschappij om met oude zaken iets nieuws en nuttigs te kunnen maken. Voor mij is kunst verwondering scheppen en deze constructie schept verwondering”, zegt Geert Verbeke.

© Carlo Coppejans

Op termijn moet de gangway nog meer verwondering scheppen, want het bouwsel blijft niet onaangeroerd staan. Kunstenaar Koen Deprez gaat er verder mee aan de slag de komende tijd.

“De gangway zal dienst doen als een soort frame waar we veel historische zaken op gaan hangen. Het wordt een bijzonder vreemde machine en gaat helemaal vervreemden van de oorspronkelijke functie. We hangen allemaal witte zaken op in een bepaalde systematiek. Door die stukken toe te voegen wordt er een nieuwe literaire logica toegevoegd”, zegt Deprez.

Wat die witte zaken dan zoal zijn? “We gebruiken onder meer skiliften, windturbines en silo’s. Het moet lijken alsof we zo een nieuwe machine creëren. Die passerelle steekt ook boven de kruinen van de bomen uit en geeft zelfs een mooi uitzicht op de autostrade. We maken een link met de buitenwereld. De werktitel van het stuk is Mister Omgekeerd.”

Heel de constructie wordt op termijn dus bijna onherkenbaar. Maar wat dan met de grote letters die nu nog altijd Antwerpen vormen daar op de Foundation? “Dat is nog een lopende discussie. Misschien draaien we de letters wel ondersteboven. Dat past weer bij het concept van Mister Omgekeerd.”

© Carlo Coppejans

© Carlo Coppejans

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners