Organisator Eddy Thomas (midden) met Bart Gevaerts en Geert Borgonjon© Marc Wouters

Zeven kunstenaar van Cultuurstation Tracé trekken naar de Provence: Paul Cézanne en Pablo Picasso achterna

Ekeren -

De kleuren en het lichtspel in de Provence zijn onafscheidelijk verbonden met schilders zoals Paul Cézanne (1839-1906) en Pablo Picasso (1881-1973), maar sinds kort ook met kunstenaars van Cultuurstation Trace in Ekeren. Zeven onder hen, 3 mannen en 4 vrouwen trokken naar het dorpje Séguret in de Vaucluse voor een workshop bij de Vlaming Herman Janssens in zijn atelier Witruim.

Veelzijdig kunstenaar Eddy Thomas bij één van zijn werken.© mawo

Séguret is een dorpje met amper een 900-tal inwoners. Het dorp is door Les Plus Beaux Village de France erkend als één van de mooiste plekken in Frankrijk. “Een ideale plaats dus om ernaartoe te trekken”, vindt kunstenaar Eddy Thomas (88). In een prachtig domein, diep in Provence organiseert Herman Janssens workshops schilderen. “Onze workshop had plaats in de schilderachtige omgeving van de Mont Ventoux en Les Dentelles de Montmirail ” vertelt Eddy. Onder het motto ‘Maak je eigen schilderij in de Provence’, stond tekenen en schilderen in de Zuid Franse natuur centraal. “De aanpak van Herman was zowel voor beginners als gevorderden met individuele begeleiding”, zegt Eddy. 

Lut De Ridder bij ‘Vaison la romaine’.© mawo

“Ik had voor de workshop amper een penseel aangeraakt”, vertelt Bart Gevaerts, één van de deelnemers. “Het enthousiasme van de vriendenkring en uiteraard de sfeer in de Provence heeft mij veel inspiratie opgebracht.” Geert Borgonjon volgde ooit cursus in de tekenacademie Sint-Michiel in Brasschaat (nu Academie Noord) en heeft dus al wat meer ervaring. Toch heeft de workshop bij Herman een deur geopend om meer naar het penseel te grijpen.

“Elke ochtend na een Frans ontbijt met croissants, een grote kom koffie en een stuk stokbrood (une baquette) kregen we de eerste dag een korte theoretische toelichting”, vertelt Eddy. Kleur, compositie en perspectief passeerden de revue. “Naast studiewerk in het atelier, trokken we de prachtige natuur in om inspiratie op te doen en onze impressies op doek vast te leggen. Laten we het lekker eten van Eva, Hermans echtgenote, niet vergeten.” weet Eddy.

Het resultaat van hun verblijf in de Provence kan je bewonderen in Trace, Veltwijcklaan 252. Deelnemers zijn: Pascalle Bouillart, Geert Borgonjon, Lut De Ridder, Bart Gevaerts, Connie Stevens, Hannah Thomas en organisator Eddy Thomas. (mawo)

Cultuurstation Tracé, Veltwijcklaan 252. Tracé in de Provence, tot 15 februari, weekend van 14 tot 18u, woensdag van 19.30 tot 22u.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners