Groen en Vooruit samen op de trappen van© koen fasseur

In Kalmthout gaan Groen en Vooruit in kartel naar gemeenteraadsverkiezingen

Kalmthout -

Alhoewel de gemeenteraadsverkiezingen nog ver weg zijn, worden die wel al op heel wat fronten voorbereid. Ook in Kalmthout. Daar lieten de plaatselijke afdelingen van Groen en Vooruit weten dat ze in 2024 als kartel naar de kiezer trekken.

De algemene vergaderingen van Groen en Vooruit zetten zopas het licht op groen om bij de lokale verkiezingen in 2024 de krachten te bundelen. Zo willen de partijen hun progressieve programmapunten samen verdedigen. Na de jongste gemeenteraadsverkiezingen heeft Groen twee raadsleden: Hans De Schepper en Monique Aerts. Voor Vooruit zetelt Inga Verhaert.

Inga Verhaert, fractieleider Vooruit Kalmthout: “Onze standpunten liggen doorgaans erg dicht bij elkaar. We zijn ervan overtuigd dat we daarom beter de krachten bundelen. Er is al genoeg polarisatie in de politiek. Wij geven liever het voorbeeld van constructieve, progressieve samenwerking.”

Hans De Schepper, fractieleider Groen Kalmthout vult aan: “Samenwerken met Vooruit geeft ons de mogelijkheid om een grotere impact te hebben op de politieke agenda in onze gemeente. Wij hopen dat de kiezer ons progressief front steunt, zodat we een aantal veranderingen kunnen doorvoeren.”

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar gaan de twee huidige fracties vaker gezamenlijke initiatieven nemen en inhoudelijk verder samenwerken. Na de verkiezingen zetelt het kartel als één fractie in de gemeenteraad. Het kartelprogramma krijgt de volgende maanden vorm in samenspraak met leden en sympathisanten van beide partijen. Ook ongebonden, progressieve stemmen zijn welkom om mee te praten over het programma.

Wie de kartellijst trekt, is nog niet geweten. Inga Verhaert: “Er zijn al wel afspraken gemaakt, maar het is nog te vroeg om daarover te communiceren. Als het zover is, moeten onze partijleden de samenstelling eerst vernemen.”

Sociaal beleid

Inga Verhaert vindt het belangrijk dat het sociale beleid van de gemeente in de toekomst meer structuur krijgt. “We moeten af van liefdadigheid. Zo willen we bijvoorbeeld af van de onderhoudsplicht van kinderen naar hun ouders.”

Hans De Schepper: “Wat betreft het Nationaal Park zitten we op dezelfde golflengte. De kans om van het Grenspark Kalmthoutse Heide een volwaardig natuurpark te maken, mogen we niet laten liggen. Het is een verzekering voor het behoud van onze natuur.”

Erik Vandewalle

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners