Mil Blommaert ontvangt de trofee uit handen van burgemeester Eddy Bevers (N-VA).© Ward Bosmans

Turnvereniging VTS won de clubtrofee.© Ward Bosmans

1 / 2
thumbnail: Mil Blommaert ontvangt de trofee uit handen van burgemeester Eddy Bevers (N-VA).
thumbnail: Turnvereniging VTS won de clubtrofee.

Europees roeikampioen Mil Blommaert wint trofee voor Sportprestatie van het jaar

Willebroek -

In het Huis van de Vrije Tijd in Willebroek werden zaterdagavond de lokale sportkampioenen in de bloemetjes gezet. Europees roeikampioen Mil Blommaert won de trofee voor sportprestatie van het jaar. De 100-jarige turnvereniging VTS ging met de clubtrofee aan de haal. Tijdens de huldiging werd ook teruggekeken op 50 jaar Willebroekse Sportraad.

Ward Bosmans

De kampioensviering was meteen het laatste wapenfeit van de Willebroekse Sportraad. De meeste adviesraden uit de kanaalgemeente worden immers opgedoekt en vervangen door zogenaamde Willebroek Wil Wat Workshops. Dat zijn regelmatige inspraakmomenten waar burgers hun stem kunnen laten horen. Covoorzitters Eveline Janssens en Sharon Huyghe van de Sportraad beloofden wel dat de jaarlijkse kampioensviering zal blijven bestaan.

De komende jaren worden de Willebroekse sporters trouwens nog verder in de watten gelegd. In september start namelijk de bouw van twee nieuwe sporthallen, een fitnesscentrum en een belevingsparcours op de site van De Schalk. In 2025 moet de herinrichting van deze sportsite een feit zijn.

Kunstschaatser

Door de coronacrisis werden zaterdagavond niet alleen de kampioenen van 2022 gehuldigd maar ook die van 2021. Iedere sporter die een provinciale, Vlaamse, Belgische of internationale titel behaalde, kreeg een aandenken. Naast de kampioensviering werden ook nog enkele verdienstelijke bestuursleden in de bloemetjes gezet vanwege hun jarenlange inzet voor hun club. Het hoogtepunt van de avond was de uitreiking van de vier hoofdprijzen.

Ward Bosmans, voorzitter van roeivereniging TRT Hazewinkel, kreeg de Trofee voor Sportverdienste, onder meer vanwege zijn aandeel in de organisatie van het Europees kampioenschap en twee Belgische kampioenschappen roeien.

De clubtrofee was een strijd tussen datzelfde TRT Hazewinkel, dat een resem mooie prestaties neerzette het afgelopen jaar, en VTS Gym, dat in 2022 100 jaar bestond. De derde kandidaat waren de Vrije Zwemmers Willebroek. De voorzitter van de zwemclub deed een emotionele oproep om weer een zwembad te bouwen in Willebroek. Of dat er ooit komt is niet zeker, maar deze week start alleszins een werkgroep die de haalbaarheid daarvan moet onderzoeken. Zij kijken meer bepaald naar de mogelijkheid van een zwembad op de site van Sport Vlaanderen Hazewinkel. Het was uiteindelijk VTS Gym die met de clubtrofee naar huis mocht gaan.

De trofee voor sportbelofte van het jaar ging naar de amper 10-jarige kunstschaatster Lilou Remeysen. Ondanks haar jeugdige leeftijd werd ze al twee keer Belgisch kampioen in haar leeftijdscategorie. Lilou kon niet aanwezig zijn omdat ze zaterdagavond een wedstrijd had, maar zei via een videoverbinding dat ze heel blij was met de erkenning. Ze liet twee roeiers, een klimster, een boogschutter en een atleet achter zich.

Roeier Mil Blommaert (links) werd in september Europees kampioen in de lichtgewicht dubbeltwee.© Ward Bosmans

Europees kampioen

De trofee voor Sportprestatie van het jaar ging zoals verwacht naar roeier Mil Blommaert. Hij werd in september Europees kampioen in de lichtgewicht dubbeltwee U23 en deed daar drie weken later nog eens drie Belgische titels bovenop. “Het was heel speciaal om Europees kampioen te worden in mijn eigen gemeente, want het EK werd georganiseerd op Hazewinkel. We hopen dit jaar onze titel te kunnen verlengen en ook de finale te halen op het wereldkampioenschap”, zei een gelukkige Mil Blommaert.

Sponsors gezocht

Ondanks zijn indrukwekkend palmares kan Blommaert maar op weinig financiële steun rekenen. Daardoor moet hij zelf een deel van de kosten betalen voor stages en wedstrijden in het buitenland. Kosten die toch algauw oplopen tot enkele duizenden euro’s. “Dat komt omdat de lichtgewichtcategorie waarin ik roei na de Olympische Spelen van Parijs van het Olympisch programma verdwijnt. De beperkte financiële steun die er voor het roeien is, wordt daarom prioritair voorbehouden voor de Olympische boottypes. Daarom probeer ik zelf op zoek te gaan naar sponsors, want zelf studeer ik nog en dus betalen mijn ouders nu het grootste deel van die kosten. Ik hoop snel financiële steun te vinden, want anders dreigen een aantal stages in het gedrang te komen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners