© BELGA

De Sutter: “Wet op kernuitstap gaat deze legislatuur niet op de schop”

De huidige federale regering zal de wet op de kernuitstap niet afschaffen of fundamenteel wijzigen. Dat heeft Groen-vicepremier Petra De Sutter zondag gezegd in ‘De Zevende Dag’ op Eén. Voor de ecologisten blijft de kernuitstap belangrijk, zij het door omstandigheden “in stapjes”, gaf ze aan.

gjsBron: BELGA

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert was zaterdag duidelijk in De Ochtend op Radio 1. De wet op de kernuitstap moet “helemaal vervangen worden door een nieuwe wet met nieuwe deadlines”. Ook CD&V-voorstander Sammy Mahdi is daar voorstander van. “Blijven vasthouden aan de wet op de kernuitstap is het zonlicht ontkennen”, zegt hij.

De wet, die dateert uit 2003, legt vast dat de zeven kernreactoren in ons land na 40 jaar de deuren sluiten, wat zou betekenen dat de laatste centrales er in 2025 mee ophouden. Maar volgens Lachaert is ze volledig achterhaald: de federale regering besliste vorig jaar immers om de jongste kerncentrales, Doel 4 en Tihange 3, tien jaar open te houden tot 2035. Vrijdag opende ze de deur naar een beperktere levensduurverlenging van de oudere centrales van Tihange 1, Doel 1 en Doel 2. Het is daarnaast geen geheim dat de liberalen zo snel mogelijk nieuwe, flexibele en properdere kerncentales - SMR’s of ‘small modular reactors’ - willen bouwen. Ook daar is een update van de wet op de kernuitstap voor nodig.

LEES OOK. Open Vld wil levensduur Tihange 1 met tien jaar verlengen: “Er moet nieuwe wet over kernuitstap komen”

Niet overtuigd

Groen-vicepremier Petra De Sutter is daar echter niet van overtuigd. “Naar die kleinere modulaire reactoren laten we onderzoek verrichten, maar dat gaat over centrales die er ten vroegste in 2040 zullen zijn. We hebben dus nog zeventien jaar om die wet aan te passen”, zei ze in De Zevende Dag. “Voor de sluiting van de oudere centrales gaan de data in de wet moeten worden aangepast, maar de wet gaat niet op de schop of een fundamentele wijziging ondergaan tijdens deze legislatuur”, was ze duidelijk.

LEES OOK. Regering zet deur wagenwijd open voor verdere verlenging van kerncentrales: wat betekent dat voor kernuitstap?

Groen blijft principieel achter de kernuitstap staan, ook nu ze door de oorlog in Oekraïne op de iets langere baan is geschoven. De Sutter spreekt van een kernuitstap “in stapjes”. “Op weg naar hernieuwbare energie is er tijdelijk extra capaciteitciteit nodig omwille van de oorlog in Oekraïne, en de afhankelijkheid van gas waar we van af willen. Het kan dus als het nodig is op weg naar - wat ons betreft - 100 procent hernieuwbare energie.”

LEES OOK. Klokslag middernacht dooft Tihange 2 uit: wat betekent dat voor de bevoorradingszekerheid? En voor onze portemonnee?

En ook over de beslissing van vrijdag lijkt Groen het niet helemaal eens met de coalitiepartners. Volgens De Sutter heeft het kernkabinet beslist om te laten onderzoeken of de splijtstof van Tihange 1, Doel 1 en Doel 2 kan worden opgespaard in de zomer, zodat de oudere kerncentrales een winter langer mee kunnen. “De totale levensduur van die brandstof wordt niet verlengd”, aldus De Sutter. Nochtans gaven regeringsbronnen vrijdag aan dat zowel de aanpassing van het brandstof verbruik als de aankoop van nieuwe brandstof een optie is.

Verlengen

Daarnaast bestaat er discussie over de duur van de mogelijke verlenging. Voor Lachaert kan Tihange 1 nog tien jaar langer mee, maar de groenen spreken van een “nucleaire reserve” om maximaal twee winters mee te overbruggen. Het gaat volgens De Sutter vooral om de winter van 2025-2026. Vanaf eind 2026 zouden Doel 4 en Tihange 3 immers opnieuw moeten kunnen draaien. Distributienetbeheerder Elia becijferde dat er ook voor 2026-2027 mogelijk extra nucleaire capaciteit nodig is, maar dat is volgens de vicepremier nog “geen uitgemaakte zaak”.

De federale regering besliste in maart vorig jaar om de levensduur van Doel 4 en Tihange 3 met tien jaar te verlengen. Maar volgens Elia dreigen er in de winters van 2025-2026 en 2026-2027 tekorten van 900 megawatt tot 1,2 gigawatt op de piekmomenten, wat neerkomt op het equivalent van een grote kerncentrale. De regering legt de verlenging van Tihange 1, Doel 1 en Doel 2 nu voor aan Engie en de nucleaire veiligheidsautoriteit FANC. Eind maart wil ze de knoop doorhakken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER