© Belga, RR

Prominente partijgenoot van Zelensky noemt militaire instanties in Moskou “legitiem doelwit om aan te vallen”

“Alle militaire instanties in Rusland zijn legitieme doelwitten om aan te vallen.” Dat zegt Fedir Venislavsky, hoofd van het veiligheidscomité van het Oekraïense parlement en partijgenoot van Zelensky, in een interview met de Duitse krant Bild. Nochtans hebben de westerse bondgenoten van Oekraïne net afgesproken met Zelensky dat er geen westerse wapens mogen worden gebruikt op Russisch grondgebied, uit vrees voor een escalatie.

emkeBron: Belga, Kiev Independent, RTBF

In het interview beweert Venislavsky dat alle militaire instellingen in Rusland van waaruit Moskou zijn oorlog voert, militaire doelen zijn voor Oekraïne. Hij voegt eraan toe dat “elk commandocentrum in de Russische hoofdstad” een “legitiem militair doelwit” is.

“Rusland valt vreedzame Oekraïense steden aan vanaf zijn grondgebied, net als vanuit Wit-Rusland”, zegt hij. “Zijn de plaatsen waar Rusland zijn raketten opslaat legitieme militaire doelen? Natuurlijk, zonder twijfel.” Het is volgens hem aan de Oekraïense militaire leiding om te beslissen om zulke doelen aan te vallen. Of ze daarbij westerse wapens zouden gebruiken op Russisch grondgebied, is niet duidelijk.

Archieffoto van Fedir Venislavsky.© RR

Volgens Venislavsky heeft Oekraïne 500 tot 700 tanks nodig om de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne te bevrijden. Bondgenoten hebben beloofd 143 tanks te sturen. “Niet genoeg om de oorlog te beëindigen”, zegt hij.

LEES OOK. Zelensky’s verlanglijstje is te lang voor Von der Leyen

Ondertussen erkent Zelensky in een videoboodschap dat de situatie aan het front moeilijk is, maar hij heeft er alle vertrouwen in dat zijn land, met de militaire hulp van het Westen, als winnaar uit het conflict met Rusland zal komen.

“Escalatie van de oorlog vermijden”

Volgens de Duitse bondskanselier Olaf Scholz is er ook een consensus met Zelensky dat de door het Westen geleverde wapens niet gebruikt zullen worden voor aanvallen op het Russische grondgebied. “Met onze bondgenoten leveren we tanks aan Oekraïne zodat het land zich kan verdedigen. We hebben in coördinatie met onze bondgenoten, de VS in de eerste plaats, goed nagedacht over elke wapenlevering. Deze gezamenlijke aanpak laat toe een escalatie van de oorlog te vermijden”, zegt hij in een interview met de Duitse krant Bild am Sonntag.

Olaf Scholz.© EPA-EFE

De Russische president Vladimir Poetin verklaarde afgelopen donderdag dat Rusland “opnieuw” wordt bedreigd door Duitse tanks. Hij trok een parallel tussen de oorlog tegen Hitler en de Russische militaire campagne in Oekraïne. “Zijn verklaringen passen binnen een reeks absurde historische vergelijkingen die hij gebruikt om zijn aanval tegen Oekraïne te verantwoorden”, aldus Scholz aan Bild. “Maar niets legitimeert deze oorlog.”

LEES OOK. Rusland dreigt met ‘killer robots’ die westerse tanks kunnen vernietigen: “Vooral een pr-stunt”

Scholz zei ook dat hij in telefoongesprekken nooit bedreigingen kreeg van Poetin. De Britse ex-premier Boris Johnson had eerder gezegd dat Poetin hem bedreigd had en had gesproken over een raketaanval. Het Kremlin ontkende die beweringen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER