De hulpdiensten waren snel ter plaatse aan het wzc Aalmoezenier Cuypers.© evdw

Hulpdiensten rukken massaal uit na kortsluiting en brandalarm in assistentiewoning van wzc

Stabroek -

In een van de assistentiewoningen verbonden aan het woon-zorgcentrum Aalmoezenier Cuypers aan het Laageind in Stabroek ging zaterdagavond iets voor halfzeven het brandalarm af. In een van de assistentiewoningen was kortsluiting ontstaan. Meteen werd groot alarm geslagen en kwamen de hulpdiensten in actie.

evdw

Ellen Cuypers is lid van het waarnemend directieteam en legt uit wat er is gebeurd. “Om 18.25u hoorden we het brandalarm en tegelijkertijd weerklonk ook het rookalarm. In een assistentiewoning op de benedenverdieping was kortsluiting ontstaan in een aquarium. De brandweer kon nog niet uitmaken of het de pomp of de verlichting van het aquarium was, die voor het probleem zorgde.” 

Verpleger André Zaman was als een van de eerste personeelsleden ter plekke en evacueerde de bewoner van de bewuste serviceflat. Ook een bewoner van twee kamers verder werd door hem in veiligheid gebracht. Deze twee mensen zijn ter observatie overgebracht naar AZ Klina in Brasschaat en ZNA Stuivenberg in Antwerpen.

Ellen Cuypers: “Gelukkig is er op geen enkel moment paniek ontstaan. Heel wat van onze bewoners wisten zelfs niet dat er een probleem was. Evacueren was niet nodig, omdat de brandweer vrijwel meteen alles onder controle had.” In de assistentiewoning waar de kortsluiting is ontstaan, is er heel wat rookschade.

De brandweerkorpsen van Lillo en Kapellen en de politiediensten waren enkele minuten na de oproep al aanwezig. Op dat moment waren ook al heel wat ambulances onderweg. “Toen we zicht kregen op de situatie, werd aan sommige ziekenwagens gemeld dat het niet meer nodig was om naar het Laageind te komen, omdat er op dat moment al voldoende ambulances aanwezig waren. Burgemeester Rik Frans werd eveneens verwittigd en was ook ter plaatse. Hij liet weten dat het niet nodig was om het gemeentelijk rampenplan uit te roepen.”

De kortsluiting ontstond in een flat op de benedenverdieping.© evdw

Kapitein Koen Vanderzwalm van brandweerzone Rand: “Toen we ter plekke waren, stelden we al gauw vast dat het probleem al helemaal onder controle was. Omdat het alarm vanuit een woon-zorgcentrum kwam, werd onmiddellijk het hulpsysteem in werking gezet. We konden opnieuw vaststellen dat het hulpsysteem wel degelijk werkt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners