De langverwachte restauratie van Het Hof in Vosselaar start nog dit jaar.© Bart Van den Langenbergh

Restauratie Het Hof start nog dit jaar: “Voorkeur gaat uit naar horecazaak”

Vosselaar -

Er komt eindelijk weer wat schot in de zaak in de restauratie van de voormalige pastorie Het Hof in Vosselaar. De werkzaamheden voor het opknappen van het verwaarloosde gebouw uit 1750 starten normaal gezien in de loop van de zomer van dit jaar. “Elke inwoner van Vosselaar en omgeving moet in Het Hof terechtkunnen voor een drankje”, zegt Gilles Bultinck (Volk), burgemeester van Vosselaar.

Bart Van den Langenbergh

Het restauratiedossier van Het Hof op het Hofeinde in Vosselaar liep vertraging op nadat begin vorig jaar de overeenkomst met privépartner Groep Versmissen werd beëindigd. Het lokaal bestuur van Vosselaar, vzw Kempens Landschap en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) zijn sinds april 2018 de eigenaars van het domein.

De gemeente en Kempens Landschap wilden samen met de privépartner Groep Versmissen het vervallen gebouw opknappen en het een toeristische invulling geven. Maar de gesprekken met die privépartner zijn een jaar geleden afgesprongen. De gemeente besteedt samen met Kempens Landschap de restauratie zelf aan en zoekt voor het gebouw een nieuwe uitbater. Intussen werden de nodige ingrepen uitgevoerd om het vervallen pand water- en winddicht te maken.

Aanbesteding

Kempens Landschap, dat de nodige ervaring heeft met de restauratie van waardevolle gebouwen en monumenten, heeft intussen niet stilgezeten.

“De vergunningsaanvraag voor de restauratie van Het Hof is lopende en het aanbestedingsdossier is rond”, zegt Philippe De Backer van vzw Kempens Landschap. “Fase 1 van het dossier is de restauratie van het karkas van Het Hof. De tweede fase behelst de technieken en de herbestemming van het gebouw. Een aantal kandidaten heeft zich hiervoor al spontaan aangemeld.”

De initiatiefnemers hopen in de loop van de maand maart of tegen het begin van de paasvakantie prijzen te krijgen van firma’s voor de restauratie van het eeuwenoude pand. “Het is de bedoeling dat de werkzaamheden in de zomerperiode, vlak voor of vlak na het bouwverlof starten”, legt Philippe De Backer uit. “Er komt nog een open oproep voor de herbestemming van Het Hof. Het zal geen privaat pand worden. Het gebouw zal toegankelijk moeten zijn voor iedereen. De invulling kan gaan van een horecazaak tot een chocolaterie of een bakkerij. Het is ook nog de bedoeling om via het ‘stadsbos’ een ontsluiting te maken naar Turnhout.”

Bert Joppen, algemeen directeur in Vosselaar, boswachter Werner De Kinderen (ANB), burgemeester Gilles Bultinck, gedeputeerde Kathleen Helsen, Philippe De Backer (Kempens Landschap) en architect Kurt Loomans poseren enkele jaren geleden voor de vervallen pastorie Het Hof in Vosselaar.© Bart Van den Langenbergh

Horecazaak

In mei 2019 besliste de Vlaamse overheid nog om voor het project versneld een restauratiepremie van 1,45 miljoen euro toe te kennen. De raming van de totale kostprijs bedroeg toen 2,75 miljoen euro. Het gebouw zelf dateert uit het jaar 1750 en deed vroeger dienst als pastorie. Het Hof werd in 2001 beschermd als monument. Het pand kwam in 1852 in private handen en staat er nu zwaar verwaarloosd bij. Het bosgebied rond Het Hof is eerder al door ANB opengesteld voor wandelaars.

Het lokaal bestuur van Vosselaar wil het open karakter van Het Hof garanderen. “Elke inwoner van Vosselaar moet in Het Hof terechtkunnen voor een verfrissing of een koffie. Onze voorkeur gaat uit naar een horecazaak”, besluit burgemeester Gilles Bultinck (Volk) van Vosselaar.

Het toenmalige gemeentebestuur ondertekende in april 2018 mee de aankoopakte van Het Hof in Vosselaar.© Bart Van den Langenbergh

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Handelaars en horeca Kempen