De Populier. Vroeger was hier een stort.© kma

PFAS-vervuiling op site Populier, geen gevaar voor BMX- en paardenpiste

Zandhoven -

Na risico-analyse door OVAM werd een PFAS-vervuiling vastgesteld op de site van evenementenhal De Populier in Zandhoven. Zo verrassend is dat niet, want vroeger was het er een stortplaats. Er zijn nu veiligheidsmaatregelen. De BMX-piste zou niet aangetast zijn.

Kristin Matthyssen

Enkele maanden geleden werden in alle gemeenten mogelijke risicoplaatsen voor PFAS-vervuilingen afgebakend die OVAM ging onderzoeken. Het betrof bijvoorbeeld brandweerkazernes waar met blusschuim was gewerkt, terreinen waar garages waren geweest of vervuilende bedrijven. In Zandhoven werd onder meer de site van De Populier onderzocht. Vroeger was er een stortplaats. Nu blijkt dat er wel degelijk een PFAS-vervuiling is. De voorzorgsmaatregelen die enkele maanden geleden werden getroffen, worden daarom verlengd en lichtjes aangepast.

Omwonenden in een straal van 500 meter krijgen nog persoonlijk een brief van de gemeente. Op de site van evenementenhal De Populier mag je geen kinderen meer laten spelen om onbedekt terrein, dus in het zand. Verhard terrein moet geregeld gereinigd worden. Opstuivende grond moet worden vermeden.

“Aangezien de volledige zone gebruikt wordt als parking en dus verhard is, is hier een zeer beperkt risico voor bezoekers. Het BMX-terrein en de paardenpiste liggen buiten de risico-site”, meldt de gemeente Zandhoven. “Momenteel zijn er geen extra maatregelen voor activiteiten in en rondom de Populier.”

Omwonenden in een straal van honderd meter rond de evenementenhal moeten wel voorzorgsmaatregelen nemen wat betreft het eten van groenten uit eigen tuin of eieren van eigen scharrelkippen. Dit zal in de brief staan die ze van de gemeente krijgen. Voor de risicolocatie aan de brandweerkazerne is het onderzoek nog lopende.

PFAS is de verzamelnaam voor meer dan 6.000 chemische stoffen waarin onder andere een combinatie van fluorverbindingen en alkylgroepen voorkomt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners