Omdat Loena zelf niet aanwezig kon zijn, nam haar nichtje de trofee in ontvangst van sportschepen An Hermans.© RR

Na Gouden K wint Loena Hendrickx nóg een trofee: Sportfiguur van het Jaar in haar geboortedorp

ARENDONK -

Kunstschaatsster Loena Hendrickx (23) is in haar geboortedorp Arendonk uitgeroepen tot Sportfiguur van het Jaar. Na de gemiste gouden medaille op het EK van vorige week is deze trofee een mooie opsteker. “Ik voel me vereerd en ben superblij dat de mensen van Arendonk me zo steunen en waarderen”, zegt ze vanuit Zürich.

Eddy Meulemans

Voor Loena Hendrickx was 2022 haar beste sportjaar ooit. Het absolute hoogtepunt was haar achtste plaats op de Winterspelen in Peking, goed voor een olympisch diploma. Daarbovenop won ze de Grand Prix in Angers. Op het WK in Montpellier kroonde ze zich tot vicewereldkampioen. Ook op het EK in Finland van vorige maand pakte ze de zilveren medaille.

“Loena is de verdiende Sportfiguur”, zegt schepen van Sport An Hermans (N-VA). “Met haar prestatie op de Olympische Spelen heeft ze Arendonk voor heel de wereld op de sportkaart gezet. Het was fantastisch hoe heel onze gemeente tijdens de Winterspelen met haar meeleefde en voor haar supporterde.”

Show in Zürich

Zelf kon Loena vrijdagavond niet aanwezig zijn op het Sportgala in Arendonk, waar ook de andere sportlaureaten van het dorp gehuldigd werden. Tot het einde van de week verblijft ze nog in Zürich in Zwitserland, waar ze is uitgenodigd op Art on Ice, de grootste muzikale show op ijs in Europa. “Art on Ice past perfect in haar programma”, zegt haar broer en coach Jorik Hendrickx (30). “Na de ontgoocheling van het EK (waar ze na een dubbele val vrede moest nemen met zilver, red.) is deze show een mooie gelegenheid om haar zinnen te verzetten en eens op een andere manier met haar sport bezig te zijn. Art on Ice is geen wedstrijd. De nadruk ligt meer op artistieke performance: kunstschaatsen als entertainment in combinatie met liveoptredens van bekende artiesten.”

Kijkers van Ketnet

Voor Loena is het al de tweede keer dat ze de Arendonkse sporttrofee, een bronzen beeld van een Teljorenlekker, mee naar huis mag nemen. De twee bronzen ‘bordenlikkers’ kan ze nu thuis op de schouw zetten naast haar Gouden K die ze vorige maand won. Op het Gala van de Gouden K’s in Paleis 12 in Brussel werd ze door de kijkers van Ketnet verkozen tot Surprise van het jaar.

Voor ponyclub LRV en Dries Van Gestel

De verkiezing van de Sportfiguur van het Jaar in Arendonk verliep via een driedubbele stemming: 20% door een externe professionele jury, 40% door de sportraad en 40% door het publiek. Loena haalde het uiteindelijk met grote voorsprong voor ponyclub LRV Arendonk, provinciaal en Belgisch kampioen in de groepsdressuur. Wielrenner Dries Van Gestel (28) van Team TotalEnergies eindigde op de derde plaats. De Arendonkse ploegmaat van Peter Sagan won vorig seizoen de Ronde van Drenthe en werd onder meer derde in de Vlaamse topklassieker Gent-Wevelgem. Ook in de Franco-Belge en de Druivenkoers stond hij op het podium.

Stiekem had ze gehoopt op de Europese titel, maar na een dubbele val in de finale moest Loena Hendrickx vorige week vrede nemen met zilver.© International Skating Union via

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners