De elf aanstormende dj’s en producers krijgen het volgende jaar uitgebreide begeleiding van vijf ervaren rotten in het vak.© Hans Otten

Nief Talent koppelt elf opkomende dj’s en producers aan ervaren coaches

Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen, Vorselaar -

Na twee muziekwedstrijden voor bands en soloartiesten organiseert Neteland dit jaar onder de noemer Nief Talent een coachingtraject voor jonge dj’s en producers. Vijf ervaren coaches brengen hen de kneepjes van het vak bij.

Hans Otten

Het samenwerkingsverband Neteland tussen de gemeentebesturen van Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar organiseerde al twee keer een talentenjacht voor jong muzikaal talent. Na preselecties in de vijf gemeentes streden vijf finalisten op het podium om de titel van Nief Talent. “Vorig jaar stond Emiel Geerts als enige dj tussen bands en artiesten”, zegt Jasmien Withofs van cultuurcentrum ’t Schaliken. “Toen stelde de jury vast dat het heel moeilijk is om een dj op zijn talent te beoordelen in vergelijking met artiesten die live op het podium muziek spelen. Maar dj’s en producers zijn natuurlijk net zo goed creatief muzikaal talent uit Neteland.”

Zo rees het nieuwe concept van Nief Talent waarbij een muziekwedstrijd voor bands en soloartiesten in de even jaren afwisselt met een coachingtraject voor dj’s en producers in de oneven jaren. “In dat laatste geval zit er geen wedstrijdelement in, maar gaat het om de jongeren te begeleiden om beter te worden in het draaien van muziek of het produceren ervan. Omgekeerd koppelen we voortaan ook een stuk coaching aan de bands en soloartiesten, al blijft daar het wedstrijdelement van een live-optreden met een winnaar wel behouden”, zegt Withofs.

Brede begeleiding

Uit de vijf gemeentes zijn nu elf jonge dj’s en producers geselecteerd, onder wie één duo. Zij krijgen dit jaar minstens zes sessies van minimaal twee uur van een persoonlijke coach, die met zijn ervaring twee kandidaten op weg helpt. Daarnaast staan er ook gezamenlijke workshops op het programma over uiteenlopende thema’s, zoals het gebruik van Ableton (software om muziek op de computer te maken, red.) over het gebruik van sociale media om bekendheid te verwerven, tot de fiscale en wettelijke aspecten van het muzikantendom. En vervolgens krijgen de jongeren ook de nodige speelkansen aangeboden.

Zo staat Tim ‘DJ Tivalo’ Van Looy in voor de begeleiding van Siebe ‘C-Motion’ Guldentops en Lise ‘Yzil’ Celis, Rik ‘DJ Narco’ Vissers neemt Branko ‘DJ Brakke’ Hens en Kéano Laterre onder zijn hoede, het duo Kristof Van Mensel en Toon Luyten (de helft van The Nasty DJ’s) ondersteunt Hannes ‘Hannx’ Vangeel en Tuur Deconinck, Frank ‘DJ Leon Mills’ Fockedey neemt Renzo ‘DJ Rocky’ De Rocker en Yentl ‘Moelanz’ Moelans op sleeptouw, en ten slotte staat Dimitri Defossé in dat Rune Van Thielen en het duo Gilles Verhaert & Daniel Okuiga zich verbeteren.

Sommigen van hen hebben al eens op festiviteiten mogen draaien, sommigen hebben zelf al nummers in elkaar gestoken, voor anderen is het vooral nog een hobby die beperkt blijft tot de vier muren van hun slaapkamer. Ook de stijlen waarin ze actief zijn, variëren heel sterk: van techno over tech-house en house tot hardstyle, maar ook in rap en hiphop zijn kandidaten actief. “Ik hoop via dit traject mijn muziek en techniek vooral te verbeteren”, zeggen de jongeren. Aan het einde van het traject moet een evolutierapport uitmaken of dat ook echt het geval is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners