© rr

GO! Atheneum Malle maakt psychische problemen bespreekbaar

Oostmalle -

Jongeren hebben het in de huidige samenleving niet altijd gemakkelijk. Go! Atheneum Malle nodigde daarom vandaag de vzw “Don’t hide inside’ uit voor alle leerlingen van het vierde jaar. Deze organisatie wil psychische problemen bij jongeren bespreekbaar maken en hen handvaten geven om met sombere gevoelens om te gaan.

Kristin Matthyssen

Leerkracht Marlies Snauwaert is de drijvende kracht achter deze activiteit: “Tijdens corona merkten we hoe moeilijk onze leerlingen het hadden. Toen zijn we voor het eerst met de vzw Don’t hide inside in zee gegaan. We merkten dat onze leerlingen hier echt veel aan hadden”, vertelt ze. “Maar jongeren blijven het moeilijk hebben, om heel uiteenlopende redenen: de onzekerheden van elke adolescent, faalangst in de studies, moeilijke thuissituaties…. Daar willen we als school mee aan de slag.”

En dus werd Don’t hide inside opnieuw uitgenodigd. De vzw, die ondertussen zes jaar bestaat, wil jongeren in eerste instantie leren open te communiceren over hun gevoelens. “Vanuit mijn praktijk als psychiatrisch verpleegkundige bleek steeds duidelijker dat jongeren de weg naar hulp vaak niet snel genoeg vinden. Meer inzetten op preventie van psychische problemen is nodig”, aldus initiatiefneemster Natasja Braeckmans. “Onze grootste kracht is dat we werken met ervaringsdeskundigen. Zij getuigen open over de problemen die ze zelf gehad en vaak overwonnen hebben.”

© rr

Vrijdag namen alle leerlingen van het vierde jaar deel aan kringgesprekken onder de deskundige leiding van het Dont’hide inside team. In kleinere groepen werden de leerlingen uitgenodigd ervaringen en emoties met elkaar te delen en elkaar aan te moedigen om te durven spreken. “We werden van in het begin heel erg op ons gemak gesteld”, vertelt Zoë, een leerling uit 4 Latijn. “We kregen de ruimte om aan te geven wat voor ons comfortabel aanvoelde en wat niet.”

Medeleerlingen Aria en Fran vullen aan: “Wat ons vooral is bijgebleven van de sessie, is dat we absoluut niet alleen staan met onze soms sombere gevoelens.”

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners