Ook verhuisd, maar met de brede glimlach: bloemenhandelaar Nico Schelkens. “Het is wat zoeken voor de klanten, maar ze vinden me wel.”© JAA

Zestig marktkramers vinden vlot vaste stek in Rodeborgstraat: “Gezellig dicht tegen elkaar”

Schoten -

Zoals met alle nieuwigheden, leverde de eerste marktdag waarbij alle kramen alleen nog in de Rodeborgstraat opgesteld stonden, gemengde reacties op. Maar de opkomst was zeker gezien het miezerige weer, behoorlijk. Dat de 61 kramen nu “gezellig dicht tegen elkaar” staan, werd door de meeste handelaars en haast alle bezoekers positief onthaald.

Jan Auman

Jean-Pierre Maeseele, zelf verkoper van textiel en ginseng koffie, toont het nieuwe overzichtsplan van de Schotense markt, die al sinds mensenheugenis op zaterdagvoormiddag wordt georganiseerd.

“Ik ben hier ook marktleider, al kan je die functie soms beter met lange ij schrijven”, knipoogt de handelaar. “Nadat de politie en de gemeente ons gevraagd hadden om de Gelmelenstraat voortaan vrij te houden, heb ik samen met collega-marktleider Patrick Steiner met grote omzichtigheid een nieuwe opstelling uitgedokterd.”

Na de inspraak en het gepuzzel leek het Maesseele en Steiner best om de handelaars die weg moesten uit de vertrouwde Gelmelenstraat samen te houden en ‘in blok’ te verplaatsen naar de nieuwe, tweede inkom van de markt, aan de Paalstraat.

Marktleider Jean-Pierre Maeseele toont het plan met de nieuwe opstelling van de Schotense markt.© JAA

Geen gaten meer

“De markt is nu slechts 420 meter lang, maar nergens is er nog een ‘gat’ tussen de kramen”, stelde onder meer schepen voor Lokale Economie Véronique D’Exelle (N-VA) met eigen ogen vast, net als korpschef Jack Vissers die ook poolshoogte kwam nemen. “Ik heb geen enkele bezoeker horen klagen en ook de meeste handelaars lijken wel schik te hebben in een markt waar de kramen gezellig dicht tegen elkaar staan.”

Voor Ingrid Baeten en haar dochter Lauren Van den Bossche, die nochtans in Wommelgem woont, is een gezamenlijk bezoek aan de Schotense markt een goede wekelijkse gewoonte. “Deze motregen of zelfs meer barre omstandigheden houden ons niet tegen”, lacht Ingrid. “Groenten, fruit, kip, brood, kaas, bloemen,… Onze winkelkar zit altijd goed vol wanneer we weer vertrekken. Het is vandaag even zoeken, maar we vinden onze vaste lievelingskramen heus wel. Ik woon zelf in de Vordensteinstraat en heb zeker begrip voor het vrijmaken van de Gelmelenstraat.”

Moeder en dochter Ingrid Baeten en Lauren Van den Bossche zijn iedere zaterdag op de markt te vinden.© JAA

Gebroken belofte

Het was even wennen voor onder meer de fans van de vers gebakken en altijd heerlijk geurende wafeltjes van de familie Faes uit Oelegem, het dagverse fruit en dito groenten van het Schotense echtpaar Sels-Versijp, de prachtige veldboeketten van Lore’s Bloemenhuisje en de malse kippetjes van Marc Verbinnen. Zij staan voortaan helemaal aan de andere kant van de markt, tegen de Paalstraat. “Ik verhuiis volgende week naar de overkant. Daar is meer schaduw. Vandaag speelde dat geen rol, maar straks als het beter weer wordt wel”, aldus bloemist Nico Schelkens.

Vooral de kippenhandelaar uit Aarschot leek niet zo opgezet met zijn nieuwe stek. “Ik kreeg tot 30% minder klanten vandaag en dat ligt niet alleen aan het weer”, fulmineerde hij. “Ik ben niet zo goed gezind op schepen Véronique D’Exelle. Enige tijd geleden heeft ze me nog verzekerd dat de markt nooit zou weggaan uit de Gelmelenstraat. Ik heb toen een goede plaats afgeslagen in het midden van de Rodeborgstraat, van een collega die vertrok. Had ik dit geweten…”

De morrende kippenhandelaar Marc Verbinnen.© JAA

Voetpad vrijhouden

Maar de zussen Annie en Rita Thomas en hun vriendin Antonia Porcy – trouwe marktgangers - laten het niet aan hun hart komen. Ook zij laten zich niet afschrikken door de iets langere wandeling naar de markt. “Straks moeten we ook iets verder lopen voor ons afsluitend koffietje. Want ook dat hoort er elke week bij”, aldus de drie dames.

Schepen D’ Exelle zegt dat er sowieso nog geëvalueerd en waar nodig wat bijgestuurd zal worden. “We zagen dat nogal wat kramen op het voetpad stonden. Dat is niet de bedoeling. Maar die kinderziekten gaan er wel uit. Ik ben net als de meeste bezoekers en handelaars tevreden.” (jaa)

De nieuwe inkom van de markt, op de hoek van de Gelmelenstraat en de Rodeborgstraat.© JAA

De Gelmelenstraat op zaterdagvoormiddag: geen kramen meer, wel nog vrachtywagens van de markthandelaars.© JAA

Drie trouwe klanten: Antonia, Annie en Rita.© JAA

Jobstudenten Lander en Wout bedienen enkele van de vele fans van het bekende wafeltjeskraam van de familie Faes.© JAA

© JAA

© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners