© jhs

Deze Belgische fans scharen zich zondag achter Van der Poel: “Hopen op mooi duel, met de titel voor VdP als resultaat”

Antwerpen -

Na weken vol voorbeschouwingen, analyses en pronostieken kruisen Wout van Aert en Mathieu Van der Poel zondag eindelijk de degens in Hoogerheide. In hun strijd om de regenboogtrui kunnen beiden tenoren rekenen op de steun en aanmoedigen van duizenden supporters langs de kant van het parcours op de Brabantse Wal. Hoewel het merendeel van de Belgen zal juichen voor Van Aert, kan de Nederlander zondag ook rekenen op een fanatieke Belgische aanhang. Wij vroegen Belgische fans waarom ze zondag supporteren voor een Noorderbuur.

lava

Jeff Castermans - 25 - Kalmthout

“Waarom ik fan ben van Mathieu? Hij rijdt nooit met de handrem op. Ik geniet van de manier waarop hij zijn wedstrijden aanpakt: altijd all-in, liever strijdend ten onder dan afwachtend en tactisch geflikflooi. En dat was al zo toen ik hem als twaalfjarige voor het eerst aan het werk zag in crossjes van de ‘Moedige Veldrijder’. Mathieu was toen zelf nog een rookie, maar het viel toen al op dat hij nog liever dood valt dan dat hij verliest.”

Jeff Castermans is een streekgenoot van Mathieu.© koen fasseur

“Toen ik niet veel later naar het middelbaar trok, bleek dat Mathieu ook op het Sint-Jozefinstituut in Essen zat. Op school leefden we mee toen hij als jeugdrenner hoge toppen scheerde op kampioenschappen, en bij succes werd er getrakteerd. En nu volg ik Van der Poel nog steeds. Ik vernoemde zelfs onze kat ‘Thieu’ naar hem.”

“Mijn verwachtingen voor zondag? Het kan twee kanten uit: ofwel valt alles al snel in de plooi en krijgen we een saaie cross, ofwel krijgen we een ontzettend spannende cross die pas op het einde beslist wordt. Ik hoop dat Mathieu de concurrentie adiós zegt in de laatste ronde bij de veelbesproken balkjes en zo naar de wereldtitel soleert.”

LEES OOK. Waarom Wout van Aert zondag wereldkampioen wil worden: “Heb er naar mijn goesting te vaak net naast gegrepen de afgelopen jaren”

Theo Mols - 67 - Wuustwezel

“De reden waarom ik voor Mathieu supporter is in essentie doodeenvoudig: ik vind hem sympathieker dan Wout, punt. Al zijn er natuurlijk wel een aantal bijkomende factoren waarom ik hoop dat hij zondag wereldkampioen wordt.”

Theo Mols volgt VdP al jaren trouw op de voet.© koen fasseur

“Ik ga al mijn hele leven naar de koers en ben altijd fan geweest van Adri Van der Poel, die ik zelf ook goed ken. Het is dus niet vreemd dat ik een boontje heb voor de clan-VdP. Toen Mathieu kwam piepen bij de jeugd, stond ik dan ook steevast langs de kant om hem naar de zege te schreeuwen. Ik ben hem door de jaren heen altijd blijven volgen, van nieuweling tot winnaar van de Ronde van Vlaanderen. Ondertussen ken ik Mathieu ook persoonlijk, en ondanks zijn successen is hij nog steeds even vriendelijk, en dat vind ik zo aangenaam aan Matser Patser.”

“Mijn pronostiek voor zondag? Als de omstandigheden blijven zoals ze zijn, voorspel ik dat Mathieu 55 procent kans maakt op de wereldtitel. In mijn ogen is hij technisch beter dan Wout, wat in zijn voordeel speelt op een droge omloop. Maar als Van Aert hem pakt na een mooie tweestrijd, gun ik het onze landgenoot evenzeer.”

Bob Peeters - 27 - Temse

“Mathieu Van der Poel en ik waren klasgenoten op het Sint-Jozefinstituut van Essen. Een meer voor de hand liggende reden waarom ik voor hem supporter, is er haast niet. Hij is een toffe kerel en ik hoor hem af en toe nog wel eens. Ik schreef hem indertijd een mooie carrière toe in het veldrijden, maar dat hij zicht tot zo’n wereldcoureur ging ontplooien, had ik nooit verwacht. Als onze klasgenoten van toen Mathieu zien schitteren, denken ze ongetwijfeld met plezier terug aan de tijd op het middelbaar met hem.”

Een Canyon en outfit van Alpecin-Fenix: van een fan gesproken.© Joris Herregods

“Eigenlijk spraken we toen enkel over de koers in aanloop naar belangrijke wedstrijden. Ik herinner me bijvoorbeeld het wereldkampioenschap in Koksijde in 2012. De tweestrijd met Van Aert, toen nog een kleinere renner als VdP, ging toen al vlot over de tong.”

“Natuurlijk hoop ik dat Mathieu zondag op het hoogste schavotje staat. Van Aert en hij zullen dicht bij elkaar liggen, en ik verwacht wel een zekere tactische wedstrijd. Als Wout beter is, gun ik hem het natuurlijk ook. Ik vind het sowieso prachtig om zien dat de twee er zo bovenuit steken. Zondag zal dat niet anders zijn, het wordt een geweldige strijd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Veldrijden