Een mobiele telefoon met software van de versleutelde berichtendienst Sky ECC.© Rob Engelaar

Nederlandse politie kraakt opnieuw criminele chatapp: Exclu vooral populair in Nederlandse onderwereld

ANTWERPEN -

De Nederlandse politie heeft opnieuw een criminele chatapplicatie uit de lucht gehaald en gekraakt. Het gaat om Exclu, een beveiligde messenger die vooral populair was bij Nederlandse criminelen.

Joris Van der Aa

Het is klapdag, zo klonk het gisteren in Nederland. Bij een grote operatie in Nederland, België en Duitsland heeft de politie tientallen huiszoekingen verricht en ook tientallen verdachten opgepakt. In samenwerking met de federale gerechtelijke politie werden ook adressen in Ravels, in de Antwerpse Kempen, doorzocht. In ons land werden volgens onze informatie geen aanhoudingen verricht. In Nederland konden wel tientallen criminelen worden aangehouden. Ook de exploitanten van de op encryptie gebaseerde messenger Exclu werden gearresteerd. Zij worden ervan verdacht een criminele organisatie te vormen.

De politieoperatie tegen het communicatiesysteem Exclu, dat al een tiental jaar op de markt is, heeft sterke gelijkenissen met acties tegen gelijkaardige systemen die in verleden werden aangepakt, zoals Ennetcom, Encrochat en Sky ECC. De Nederlandse politie kon het berichtenverkeer van naar schatting 3.000 gebruikers onderscheppen, ontcijferen en meelezen. De Nederlandse politie heeft zo wellicht drugstransporten kunnen onderscheppen, geweldsmisdrijven kunnen verijdelen én voortvluchtige criminelen kunnen lokaliseren.

Vijf maanden

“De politie en het Openbaar Ministerie in Nederland zijn er opnieuw in geslaagd toegang te krijgen tot data van een cryptocommunicatiedienst van criminelen en de afgelopen vijf maanden hun berichten mee te lezen”, aldus het landelijk parket in Nederland. “Onder de aangehouden personen zijn zowel gebruikers, als ook de eigenaren en beheerders van de dienst Exclu.”

“De cryptocommunicatieonderzoeken hebben de namen 26Samber en 26Lytham. 26Lytham is op 28 april 2022 gestart en richt zich op de gebruikers van Exclu van wie wordt vermoed dat zij in georganiseerd verband misdrijven plegen”, aldus het parket. “Het onderzoek 26Samber, dat startte in september 2020, richt zich op de eigenaren en beheerders van de cryptocommunicatiedienst. De aanbieders van deze dienst worden ervan verdacht dat ze als criminele organisatie andere criminelen faciliteren.”

De Nederlandse politie vermoedt dat Exclu werd opgericht en gefinancierd door Brabantse criminelen, nadat Encrochat door de Nederlandse politie werd opgedoekt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners