© BELGA

Hoe een inactiviteit van zes weken al opliep tot een jaar: de lijdensweg van Björn Engels (Antwerp)

Zoek op zondag 5 februari niet naar Björn Engels (28) tijdens de topper tussen Antwerp FC en Club Brugge, zijn huidige tegen zijn voormalige werkgever. De West-Vlaming viel exact één jaar geleden uit tijdens Antwerp-Union en is nog steeds niet hersteld. Een terugkeer zit er zelfs niet meteen aan te komen.

Hannes Van Gael

LEES OOK. Kan Antwerp twijfelend Club Brugge eindelijk nog eens kloppen? “Naar de Bosuil komen is voor niemand een geschenk”

Zaterdagavond 5 februari, Deurne-Noord. Björn Engels gaat tot het uiterste om een pass van Union SG te onderscheppen. Het blijft, 365 dagen later, nog steeds zijn laatste wapenfeit voor de Great Old. “Björn is zes weken buiten strijd”, klonk het toen. Na die zes weken stond de centrale verdediger ook dicht bij een terugkeer, maar een terugval in april kostte hem zijn seizoen.

© Isosport

Dekselse kuit

Antwerp wist in juni 2021 dat het met Engels een blessuregevoelige speler zou aantrekken. Hij begon met een achterstand aan het seizoen en maakte pas op 19 augustus zijn debuut. Dat een fitte Engels een meerwaarde betekende voor het Antwerp van toenmalig trainer Brian Priske, werd al snel duidelijk. Maar nog geen maand later belandde Engels voor het eerst in de rood-witte ziekenboeg. Een kuitblessure hield hem een maand aan de kant.

Het herstel verliep normaal en gedurende enkele maanden was er geen vuiltje in de lucht. Tot die noodlottige avond tegen Union. Eerst was het een probleem aan de hamstrings, gevolgd door opnieuw die dekselse kuit. Zijn seizoen was voorbij en de blik werd gericht op de volgende jaargang, het huidige seizoen. Tijdens zijn vakantie in juni haalde hij het nieuws nog, nadat hij toptennisser Novak Djokovic tegen het lijf liep in een fitness in Montenegro.

Externe revalidatie

Eind juni verscheen Engels op de eerste training, waar hij een apart programma afwerkte met Radja Nainggolan. Het bleef echter bij apart trainen. Hij trok wel mee op zomerstage naar Oostenrijk en leek even klaar voor een comeback, maar de pijn dook weer op.

Ondertussen had Engels, uiteraard met toestemming van de club, extern al enkele dokters bezocht. Zo ging hij in oktober langs bij Duitse specialist Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, een oude kennis van Mark van Bommel uit diens Bayern-tijd en een autoriteit in zijn vak.

Maar Engels bleef op de sukkel en zette zijn revalidatie extern verder. Zo bleef hij in België toen zijn ploegmakkers tijdens de WK-break op winterstage naar Dubai trokken. De situatie is sindsdien onveranderd.

“Ik hoop dat Björn snel terugkeert”, zei Van Bommel vrijdag nog. Hij kon geen datum kleven op de comeback van de verdediger. “Zijn blessure is in ontwikkeling, veel meer kan ik er niet over zeggen. Of hij dit seizoen nog speelt? Dat zou mooi zijn”, klonk het weinig optimistisch bij de Nederlander. Engels is bezig aan zijn tweede van vijf contractjaren. Zijn verbintenis bij Antwerp loopt tot medio 2026.

© BELGA