Verschillende hulporganisaties werken samen in de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking en promoten het verstopte boek.© dvk

Wie vindt een van de 50 boeken met pakkend verhaal van vluchteling Qadir? GROS promoot lezing met apart initiatief

Beveren -

Verspreid over Beveren liggen vijftig exemplaren verstopt van een pakkend boek dat een Afghaanse vluchteling schreef over zijn reis naar ons land. Het initiatief van de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking moet de inwoners warm maken voor een lezing die de Afghaan eind februari hierover geeft.

Dieter Verschooren

Qadir Nadery groeide op in een klein dorpje in Afghanistan, waar vrouwen niet buiten mochten komen en waar de taliban de plak zwaaiden. Hoe oud de man juist is, weet hij zelf niet. “Geboren tussen die ene aanslag en die andere”, zegt Qadir over zijn geboortedatum.

In zijn thuisland wordt hij opgejaagd door de taliban omdat hij voor internationale troepen werkt die hen proberen te bevrijden van de terreur. Samen met zijn vrouw en kinderen begint Qadir aan een tocht over bergen en zee, die hen na drie maanden in Europa brengt. Het enige wat hij nog heeft, zijn de knikkers waar hij als kind mee speelde. Vandaar de titel van het pakkende relaas, dat hij samen met Leo Bormans schreef: De knikkers van Qadir.

Boek leest vlot

Verschillende Beverse leesclubs en middelbare scholen verslinden het boek in sneltempo. Door het grote enthousiasme heeft de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) samen met 17 hulporganisaties een lezing georganiseerd in CC Ter Vesten. Bormans komt samen met de protagonist vertellen over het boek en het verhaal dat erachter schuilt. “Met deze lezing willen we onder andere een licht schijnen op de situatie in het land van oorsprong in de hoop dat mensen niet meer hoeven te vluchten”, zegt Ann Masquelin, voorzitster van GROS .

“Om dat in de kijker te zetten hebben we vijftig exemplaren van het boek verspreid over alle deelgemeenten van Beveren. De bedoeling is dat de vinder het boek leest en eventueel teruglegt, al mag hij of zij het ook houden. De knikkers van Qadir is een lijvig boek maar leest zeer vlot. Wie er meer over wil weten, is welkom op de lezing in CC Ter Vesten op zondag 26 februari om 11 uur.”

Je kan je gratis ticket reserveren via de website van CC Ter Vesten. Na de lezing kan je ook met de schrijvers in gesprek gaan. Bij de verstopte boeken zit ook een briefje met meer informatie. Info: www.tervesten.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners