De pas heraangeplante beukendreef in het Wijnegemhof.© JAA

Wijnegemhof heeft opnieuw inkomdreef: 108 beuken netjes in vier rijen

Wijnegem -

Met de aanplanting van 108 bruine beuken heeft het park van Wijnegem opnieuw een statige inkomdreef. Althans in wording, want de bomen moeten nog jaren groeien alvorens ze de omvang en de uitstraling zullen hebben van de 148 kastanjes die er eerder gekapt werden.

Jan Auman

Het kappen van de bomen gebeurde voornamelijk uit veiligheidsoverwegingen. Telkens het hard waaide, kwamen er takken of soms hele stammen neer. Het was voor de gemeente niet evident om een kaptoelating te krijgen, want de dreef van het Wijnegemhof werd in 1977 beschermd als dorpsgezicht. Dat er in 2019 toch al zo’n zestig bomen verdwenen met toelating van het Agentschap Onroerend Erfgoed en het Agentschap Natuur en Bos, kwam omdat de gemeente de Vlaamse overheid kon overtuigen van het veiligheidsrisico dat de oude zieke bomen veroorzaakten.

Vier jaar geleden werd de dreef vanaf de toegangspoort en het monument met ‘de soldaat’ tot aan de Zwanebeek volledig gerooid. Vorig najaar ging deel twee van de dreef, dieper in het park, voor de bijl. “Om het uitzicht en de zogenaamde gelijkjarigheid van de dreef te garanderen”, aldus minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA). De minister kende een subsidie van 90.000 euro of 70% van de totale kosten toe aan de gemeente Wijnegem om de dreef te restaureren.

Vorig najaar werd het laatste stuk van de dreef met kastanjes gekapt.© Hugo Gerstmans

© JAA

Bruine beuken

“We hebben altijd beweerd dat er een heraanplanting zou volgen en houden nu woord”, aldus schepen van Openbaar Domein Tom Tachelet (Dorpspartij Durf!). “De voorbije dagen verscheen een dubbele dreef van 108 bruine beuken. De jonge bomen die drie jaar geleden al heraangeplant werden in het eerste deel, kregen onvoldoende water van de aannemer. Zowat de helft ging vroegtijdig dood. Dat viel echter binnen de garantietermijn. Op de kosten van die firma werden nu ook in het eerste deel de gaten opgevuld.”

Bijkomend wordt het wandelpad heraangelegd en zal de gemeente onder de dubbele dreef een grasmat/bloemenweide inzaaien. Met een deel van het hout van de gekapte kastanjebomen zullen circulaire workshops gehouden worden.

Insectenhotel

Tom Tachelet: “In een samenwerking met de organisatie Buurman zal je als inwoner de kans krijgen om in groep een insectenhotel te bouwen. Ook zullen er kinderworkshops gehouden worden waarbij groepen kinderen een mini-insectenhotel of een variant kunnen maken. Dit pronkstuk nemen ze nadien mee naar huis. Dit mooie idee komt van Wijnegemnaar Wouter Valckx. Meer informatie hierover volgt later.” 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners