Met deze toestanden wil het gemeentebestuur komaf maken.© RR

Gemeente rolt vuilnisbakkenplan uit: “16 weggehaald of verplaatst wegens misbruik”

Oud-Turnhout -

Twee jaar heeft het Oud-Turnhoutse gemeentebestuur aan een vuilnisbakkenplan gewerkt. Liefst één op de drie exemplaren blijken niet gebruikt te worden zoals het hoort.

Wouter Adriaensen

Openbare vuilnisbakken zijn er alleen voor afval dat op het openbaar domein geproduceerd wordt, bijvoorbeeld door onderweg iets te eten of te drinken. Niet iedereen begrijpt dat even goed waardoor er regelmatig huishoudelijk afval gesluikstort wordt in of aan de vuilnisbakken. “Vuilnisbakken zijn erg belangrijk in de strijd tegen zwerfvuil”, klinkt het bij de gemeente. “Met de juiste vuilnisbak op de juiste plaats willen we Oud-Turnhout nog netter maken. Een goed werkend plan zorgt dan ook voor minder zwerfvuil.”

Onder begeleiding van Mooimakers, het Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstorten, werd de voorbij twee jaar zo’n vuilnisbakkenplan opgemaakt. In het kader daarvan werden op geregelde tijdstippen metingen uitgevoerd van de vullingsgraad en het correct gebruik. Daaruit blijkt dat 31 vuilnisbakken correct gebruikt worden. Daar zijn dan ook geen wijzigingen nodig. “Daarnaast stelden we echter ook niet-gebruik en zelfs misbruik vast op bepaalde plekken. Daarom halen we binnenkort de vuilnisbakken op veertien plaatsen weg en verplaatsen twee exemplaren naar een andere locatie.”

De gemeente blijft wel vasthouden aan enkele basisprincipes, zoals minder vuilnisbakken buiten het dorpscentrum, omdat ervan uitgegaan wordt dat afval daar terug mee naar huis genomen wordt. “Na deze aanpassingen volgen we alles verder op en sturen bij waar nodig om tot het ideale vuilnisbakkenplan voor Oud-Turnhout te komen.” (woad)

www.oud-turnhout.be/vuilnisbakkenplan

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners