© atv

FGP Antwerpen nam 20,7 miljoen aan cash en goederen in beslag in 2022

Antwerpen -

De federale gerechtelijke politie (FGP) van Antwerpen heeft vorig jaar 707 aanhoudingen verricht. Ook werd er voor 20,7 miljoen euro aan cash en goederen in beslag genomen en werden maar liefst 94 dossiers opgestart voor drugsgeweld. Een uitschieter voor de FGP was het dossier-Le Chiffre, waarin een hele financiële keten kon worden blootgelegd, tot en met topcriminelen in Dubai. Dat staat allemaal te lezen in het jaarverslag van de FGP Antwerpen, dat vrijdag werd voorgesteld.

Alexandro Yaramis

Bij een terugblik op 2022 kunnen we onmogelijk de steile opmars van het drugsgerelateerde geweld in de Antwerpse regio negeren. In 2020 waren er slechts 22 aanslagen. In 2022 waren er dat bijna vijf keer zo veel.

Ook wat betreft de aanhoudingen zien we een duidelijke stijging. Afgelopen jaar kon de FGP 707 verdachten arresteren. Tot slot werden er acht moorddossiers opgestart.

Het gigantische dossier Sky ECC kwam in 2022 op volle snelheid. In het Antwerpse luik werden sinds de start in 2021 meer dan 550 arrestaties uitgevoerd en voor 26 miljoen euro aan waarde in beslag genomen.

Dossier Le Chiffre

Eén van de opvallende dossiers van het FGP afgelopen jaar was het onderzoek van Le Chiffre van de afdeling Ecofin die startte in de loop van 2021 met de identificatie in de Sky ECC-data van een financiële facilitator in het Antwerpse. Al snel bleek dat een man deel uitmaakte van een grote organisatie, met aan het hoofd een ‘high value target’ dat zich volgens politionele informatie in Dubai bevond. Die organisatie hield zich bezig met de grootschalige import van verdovende middelen via onder andere de haven van Antwerpen, maar ook met het witwassen van de opbrengsten.

LEES OOK. Groot Europees drugskartel opgerold: tien arrestaties in België, kopstukken in Dubai opgepakt

Alle illegale activiteiten werden aangestuurd vanuit Dubai. Zo moesten de loopjongens in Antwerpen containers openslijpen, Sky-telefoons regelen, bakens plakken, bergplaatsen van cash en cocaïne bewaken en vooral op regelmatige basis grote geldtransfers doorvoeren. Een eerste berekening van het wederrechtelijk vermogen zou neerkomen op meer dan 16 miljoen euro. Er werd op 9 augustus besloten om tussen te komen, omdat de organisatie nog steeds actief was. Er werden 21 huiszoekingen uitgevoerd, waarbij een buit van 1 miljoen euro cash werd aangetroffen, verstopt in een werkkoffer. Ook werden verschillende luxegoederen in beslag genomen en vijf wagens gerechtelijk getakeld.

Dankzij de Sky-communicaties kreeg men ook zicht op andere activiteiten van de organisatie. In een ondergrondse garage werden meerdere bakens, gps-trackers, jammers, een geldtelmachine en zelfs een vacuümmachine gevonden. Zes personen werden gearresteerd, van wie drie nog steeds in voorlopige hechtenis zitten in afwachting van hun proces. Uit verder onderzoek bleek dat er in een van de in beslag genomen wagens een verborgen ruimte zat. Microsporenonderzoek bevestigde dat er cocaïne in die verborgen ruimte heeft gezeten.

Broodfokker

In een andere opmerkelijk dossier kon een broodfokker veel buit maken. Het begon bij een melding van de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) en een klacht met burgerlijke partijstelling door GAIA en andere non-profitorganisaties. Daaropvolgend werd een gerechtelijk onderzoek gestart naar een broodfokker in Kasterlee.

Uit het CFI-rapport bleek immers een jaaromzet van maar liefst 3,6 miljoen euro en cash stortingen ter waarde van 1.7 miljoen euro. Het bedrijf verhandelde gemiddeld 8.000 honden en katten op jaarbasis. Tijdens de huiszoekingen overleden twee honden (ten gevolge van bestaande aandoeningen) en 6 dieren werden voor onmiddellijke verzorging afgevoerd naar de dichtstbijzijnde dierenkliniek. 19 dieren werden overgebracht naar een asiel om hen de noodzakelijke zorgen te kunnen geven. De eigenaars van de dieren verbleven in het buitenland op het moment van de interventie. Iets meer dan 300.000 euro kon reeds worden geconfisqueerd.

Het gerechtelijk onderzoek loopt nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Drugs