Roger en Liliane maakten allebei een portret van Madame Hortense Champagne, later werden ze een koppel.© Joren De Weerdt

Het Paradijs vindt verloren portret van Madame Hortense terug in Polen en brengt nieuwe champagne op de markt

Mechelen -

De Mechelse vzw Het Paradijs lanceert een nieuwe champagne. Naar aanleiding van Valentijn brengt de kunstorganisatie l’Amore è un arte op de markt. Daarmee komt er ook een einde aan het hommagejaar voor balletdanseres Madame Hortense Champagne, waarvan recent een tweede schilderij opdook in Polen.

Stijn Van de Sande

Het afgelopen jaar vierde de Mechelse vzw Het Paradijs, een organisatie die zich inzet voor kunstenaars uit de Dijlestad, het honderdste geboortejaar van Madame Hortense Champagne. De balletdanseres was een icoon in de Mechelse danswereld en leidde decennialang de balletschool aan het Conservatorium. Tijdens het hommagejaar werd er onder andere een tentoonstelling georganiseerd en bracht Het Paradijs een eigen champagne op de markt.

Om dat hommagejaar te beëindigen, lanceert de organisatie een tweede champagne. Dat doen ze niet toevallig met Valentijn. Een liefdesverhaal dat draait rond Madame Hortense vormde namelijk de inspiratie. Roger Velghe (89) en Liliane Van Lierde (79) volgden samen schilderles aan de Academie toen ze in 1985 allebei een portret maakten van Hortense. Tijdens het urenlang schilderen leerden ze elkaar kennen. Jaren later werden de twee een koppel en intussen vormen ze al heel wat jaren een gelukkig paar.

Na een lange zoektocht werd het tweede portret teruggevonden in Polen.© Joren De Weerdt

Het portret dat gemaakt werd door Liliane kwam via Henk Coene van restaurant La Vista opnieuw bij het Conservatorium terecht, maar het schilderij van Roger bleek onvindbaar. “Ik ging langs bij de opkoper die de inboedel van Hortense kocht na haar dood”, zegt Henk Van Nieuwenhove van Het Paradijs. “Dat deed ik samen met oud-leerling Greet Swiggers, die vorige maand overleed bij een tragisch ongeval op de Leuvensesteenweg. Zij heeft achter de schermen heel wat werk verzet om het hommagejaar mogelijk te maken. Maar ondanks alle inspanningen konden we het portret niet vinden.”

Polen

Tot het opdook in Polen, waar een dierenarts het te koop aanbood ten voordele van Oekraïense huisdieren. Het werk bleek echter net verkocht aan Serge Parys, zelf ook een oud-leerling van Madame Hortense. “Ik draag het Conservatorium een warm hart toe, maar ik vreesde dat een creatieve leerling het zou beschadigen als het hier in de gang zou hangen. Ik wilde geen ooglapje of snorretje op Madame Hortense”, zegt hij. “Daarom heb ik het voorlopig in bewaring en hangt het bij mij thuis naast een schilderij van Jacques Brel.”

Vzw Het Paradijs lanceert met l’Amore è un arte een nieuwe champagne.© Joren De Weerdt

Dat het schilderij opnieuw in Mechelen is, is voor Roger en Liliane erg emotioneel. “We verkochten het ooit aan Madame Hortense en hebben het nadien nooit meer teruggezien”, zeggen ze. “Dat beide portretten na al die tijd toch teruggevonden zijn, is erg mooi. Het herinnert ons aan het moment dat we elkaar echt leerden kennen en we zijn heel blij dat het in goede handen is.”

Champagnebar

De nieuwe champagne l’Amore è un arte is op zaterdag 11 februari te koop tijdens een champagnebar op de wekelijkse markt in Mechelen. “Het is een champagne van het huis Hélène Monleau uit Villenauxe-la-Grande in het zuidwesten van de champagnestreek. Het is een blend van 50% chardonnay en 50% pinot noir. Een drank met een vrouwelijke toets, maar ook met karakter”, aldus Marc Van Camp van Het Paradijs.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners