© ATV

Begraafplaats fors vergroot en vergroend zonder ontgravingen te moeten doen

Oostmalle -

De begraafplaats in Oostmalle aan de Bruintjesweg is fors uitgebreid, met onder meer een groot urnenveld, een sterrenweide voor sterrenkindjes en een groter veld voor asverstrooiingen. Het bestaande deel kreeg dan weer een groene facelift. De hele operatie kostte 30.000 euro. Burgemeester en schepenen bedankten uitdrukkelijk het gemeentepersoneel, want alles werd in eigen beheer gerealiseerd.

Kristin Matthyssen

Er kan weer met gerust hart gestorven worden in Oostmalle. Het aantal plaatsen was beperkt geraakt. Zo was er nog maar één plaats op het kinderkerkhof vrij. En hoezeer iedereen ook hoopt dat die niet gauw ingenomen zal worden, het kan snel keren. Ook op de rest van de begraafplaats werd het krap. Het urnenveld raakte stilaan volzet. In plaats van ontgravingen van oude graven te moeten doen, sneed de gemeente een achterliggend stuk grond aan dat ooit werd aangekocht om een uitbreiding te maken.

Het nieuw urnenveld.© kma

Hier werd een extra urnenveld van 300 plaatsen en nog 100 plaatsen voor traditionele begravingen aangelegd. “Volgens de huidige tijdsgeest legden we ook een sterrenweide voor sterrenkindjes aan en een grotere zone voor asverstrooiingen”, zegt voormalig schepen Wim Jordens (CD&V), die als schepen van begraafplaatsen het project vorig jaar nog in goede banen leidde. “Er zijn ook nieuwe zitbanken, struiken, haagjes, watervoorzieningen en vuilbakken.”

Nieuwe kraantjes.© kma

Op de oude begraafplaats werden wat bomen weggehaald om meer zon toe te laten. De oude kiezelpaden werden vervangen door grasstroken, die beter onderhouden kunnen worden en voor minder opvliegend stof tegen de zerken zorgen. “Voor mensen met rolstoelen was het niet gemakkelijk op die oude paden”, vertelt Jordens. “Door de hagen korter te zetten, hebben we het veiligheidsgevoel versterkt.”

Het oud kruis wordt ook nog vernieuwd. Dat is geen eigendom van de gemeente Malle.© kma

Burgemeester Sanne Van Looy (N-VA) wierp met bloemetjes naar de mensen van de groendienst, want alles werd in eigen beheer ontworpen en gerealiseerd. Peter Schellekens, werkleider van de afdeling groen, en Werner Schellekens, teamverantwoordelijke openbare werken, zijn ook blij met het resultaat. Ook de medewerkers van wegen en gebouwen staken de handen uit de mouwen.

De sterrenweide, die nog moet ingezaaid worden.© kma

Met de familie De Renesse, eigenaar van de grote sokkel op het hoofdpad met het toch wat wegrottend monumentaal houten kruis, kon een overeenkomst worden bereikt om ook dat de restaureren. “Daar zijn we wel blij mee”, zegt schepen Yannis Leirs (CD&V), de opvolger van Jordens.

Natuurbegraafplaats

In het huidig berkenbosje achter de sterrenweide komt waarschijnlijk in 2024 een natuurbegraafplaats waar urnen helemaal kunnen composteren en opgaan in de natuur. Maar eerst wil de gemeente er nog wat extra bomen planten en wandelpaadjes aanleggen.

Ook de oude begraafplaats van Westmalle wordt vergroend. Daar zijn ook nog oude kiezelpaden en veel zand.

Wel tof: de begraafplaats van Oostmalle heeft al enkele jaren een soort harkenbieb, een idee van Den Grooten Buurt. Je kan de harken ontlenen met een muntje dat je terugkrijgt na afloop zoals bij een winkelkar.© kma

Aan de nieuwe strooiweide.© kma

De nieuwe strooiweide.© kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV