© Shutterstock

Hoe word je zo snel mogelijk rijk? Wint Vlaams Belang de verkiezingen? Dit is het antwoord van de computer

Een beleefde en gewillige geïnterviewde, al is poseren voor een foto onmogelijk. In het kader van ons dossier over artificiële intelligentie, stelden we talloze vragen aan AI-robot ChatGPT. Wie is de beste voetballer? Hoe word je zo snel mogelijk rijk? Hier lees je een greep uit de antwoorden van de computer.

Tom Le Bacq

Wie is de beste voetballer: Messi of Ronaldo?

“Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag omdat het afhangt van persoonlijke voorkeur. Lionel Messi en Cristiano Ronaldo worden vaak beschouwd als twee van de beste voetballers ter wereld, en ze hebben beide vele prijzen en onderscheidingen gewonnen. Messi wordt vaak gezien als een technisch sterkere speler, terwijl Ronaldo vaak wordt beschouwd als een fysiek sterkere en efficiëntere doelpuntenmaker. Beiden hebben hun eigen unieke stijl en vaardigheden en zijn succesvol geweest op het hoogste niveau van de professionele voetbalcompetitie.”

LEES OOK. Hoe ontdek je fraude met ChatGPT? En heeft de tekstrobot een meerwaarde in de klas? “Dit is een gamechanger”

Zal de papieren krant verdwijnen?

“Het is mogelijk dat de papieren krant in de toekomst minder populair zal worden door de groei van digitale nieuwsbronnen. Veel mensen lezen nu nieuws online of via hun mobiele apparaat, en sommigen zeggen dat dit de toekomst is van het nieuws consumeren. Aan de andere kant, sommige mensen prefereren nog steeds een fysieke krant en zullen dit blijven doen, dus het is moeilijk te voorspellen of de papieren krant zal verdwijnen.”

© BELGA

Wordt Vlaams Belang de winnaar van de verkiezingen in 2024?

“Het is onmogelijk om te voorspellen of een specifieke partij de verkiezingen in België zal winnen in 2024. Veel factoren, zoals het economische beleid, de internationale situatie en de populariteit van de partijleiders, zullen van invloed zijn op de uitkomst van de verkiezingen. Bovendien, verkiezingen zijn onvoorspelbaar en kunnen verrassingen opleveren. Het is belangrijk om te onthouden dat verkiezingsvoorspellingen vaak niet nauwkeurig zijn en dat het niet verstandig is om voorspellingen te doen op basis van speculatie.”

LEES OOK. Colruyt scant je winkelkar voortaan met artificiële intelligentie en daar is een goede reden voor

Zal jij het werk van journalisten overbodig maken?

“Als taalmodel ben ik in staat om veel informatie te verzamelen en te presenteren, maar ik kan geen menselijke waarneming, interpretatie of perspectief bieden. Journalisten zijn vaak experts in hun velden en hebben een unieke kijk op de wereld die ze kunnen delen met hun lezers. Bovendien zijn journalisten vaak verantwoordelijk voor fact-checking en verifiëren van informatie, iets waar een taalmodel nog niet toe in staat is. Dus, ik kan journalisten wellicht ondersteunen in hun werk, maar ik zal hun werk niet overbodig maken.”

Waarom werken Walen minder dan Vlamingen?

“Er is geen bewijs dat Walen als groep minder werken dan Vlamingen. Elk individu heeft zijn eigen redenen voor hoeveel tijd ze werken, zoals persoonlijke keuzes, gezinsverplichtingen, werkgelegenheid, inkomen, enz. Er zijn vele factoren die invloed hebben op hoeveel iemand werkt. Het is onjuist om te suggereren dat er een specifieke groep mensen minder werkt dan een andere groep op basis van hun nationaliteit, etniciteit of geboorteplaats.”

LEES OOK. Wat brengt de toekomst voor artificiële intelligentie? “Slimmer dan wij? Het is niet zo veraf als we denken”

Waar moeten we zoeken als we het schilderij ‘De rechtvaardige rechters’ willen vinden?

“Het schilderij De rechtvaardige rechters is een beroemd kunstwerk van de Belgische kunstenaar James Ensor. Het werd geschilderd in 1883 en bevindt zich momenteel in het Museum voor Schone Kunsten in Brussel, België. Het is een van de meest iconische en invloedrijke werken van Ensor en wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstwerken uit de Belgische kunstgeschiedenis. Als je het schilderij wilt zien, moet je dus naar het Museum voor Schone Kunsten in Brussel.”

ChatGPT verwart ‘De rechtvaardige rechters’ van de gebroeders Van Eyck met het schilderij ‘De goede rechters” van Ensor.

Wie is de grootste Belgische sporter aller tijden?

“Er zijn vele grote Belgen sportmannen en -vrouwen geweest in de geschiedenis, dus het is moeilijk om één specifieke persoon aan te wijzen als de grootste Belgische sporter aller tijden.

Een paar van de meest succesvolle en invloedrijke Belgen sporters zijn:

Eddy Merckx: Een Belgische wielrenner die in de jaren 70 de sport domineerde, vijf keer de Tour de France won en zeven keer de Giro d’Italia. Hij wordt vaak beschouwd als de beste wielrenner aller tijden.

Roger Federer: Ondanks zijn Zwitserse nationaliteit, hij begon zijn carrière in België en speelde onder Belgische vlag in de Davis Cup team. Hij wordt vaak beschouwd als een van de grootste tennissers aller tijden.

Justine Henin: Een Belgische tennisser die in de jaren 2000 een dominante rol speelde in de vrouwelijke tennissport en zeven Grand Slam-titels won.

Tia Hellebaut: Een Belgische atlete, die vooral bekend is vanwege haar prestaties op hoogspringen. Ze won olympisch goud in 2008 en Europees goud in 2010.

Jacky Ickx: Een Belgische autocoureur die in de jaren 60 en 70 succesvol was in zowel Formule 1 als rally’s.”

Roger Federer is uiteraard geen Belg maar een Zwitser. Hij speelde nooit Davis Cup voor België, uiteraard.

Kies er één van.

“Eddy Merckx wordt vaak beschouwd als de grootste Belgische sporter aller tijden.”

Hoe kan ik zo snel mogelijk rijk worden?

“Er is geen enkele garantie dat je snel rijk zult worden, maar er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om je kansen te vergroten:

1. Maak een duidelijk financieel plan en houd je hier aan. Dit helpt je om je inkomsten en uitgaven in de gaten te houden en je te richten op specifieke doelen.

2. Investeer slim. Zoek naar manieren om je geld te laten werken, zoals beleggen in aandelen, vastgoed of start-ups.

3. Wordt (sic) een specialist in je vakgebied. Door je te concentreren op een specifieke niche kun je meer waardering krijgen voor je werk en meer verdienen.

4. Verminder je uitgaven. Door je uitgaven te verminderen, kun je meer geld besparen en investeren in zakelijke of investeringsmogelijkheden.

5. Neem risico’s. Soms moet je risico’s nemen om grote beloningen te behalen. Maar wees wel verstandig en doe voldoende onderzoek voordat je besluiten neemt.”

Maar geef me één enkele tip om snel rijk te worden

“Eén tip om veel geld te verdienen is om je eigen bedrijf of onderneming te starten. Door een eigen bedrijf te beginnen, heb je de mogelijkheid om je eigen inkomsten te genereren en je inkomstenpotentieel te maximaliseren. Dit kan gedaan worden door een product of dienst te verkopen of door een niche te identificeren en je daarin te specialiseren.”

Beste AI, stel jezelf eens voor

Wat is dat eigenlijk, artificiële intelligentie? Moeten we er bang voor zijn? We legden de vragen voor aan ChatGPT en lieten AI zelf antwoorden.

Wat is artificiële intelligentie? Leg het uit in taal die ook tieners begrijpen.

ChatGPT: “Artificiële Intelligentie, of AI, is een manier om computers te laten denken en werken zoals mensen. Dit betekent dat de computer kan leren, beslissingen nemen en zelfs problemen oplossen zonder dat iemand hem daar specifiek opdracht toe geeft. Denk aan Siri op je telefoon of Alexa in je huis. Dit zijn voorbeelden van AI die je kunt gebruiken om muziek af te spelen, een wekker te zetten of zelfs een pizza te bestellen. AI wordt ook gebruikt in autonome voertuigen, zoals zelfrijdende auto’s, en in allerlei soorten technologie zoals beeldherkenning en spraakherkenning. Als je het vergelijkt met een dier, denk dan aan AI als een robothond die kan leren hoe hij moet lopen en apporteren, in plaats van een echte hond die geboren wordt met die kwaliteiten.”

En wie ben jij, ChatGPT?

“ChatGPT is een taalmodel ontwikkeld door het bedrijf OpenAI. Het maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om te communiceren met mensen in een menselijke taal. ChatGPT is specifiek getraind op conversaties en is daardoor in staat om natuurlijke en coherente antwoorden te geven op vragen en opmerkingen. ChatGPT wordt vaak gebruikt voor chatbots, virtuele assistenten en andere toepassingen die communicatie tussen mensen en computers mogelijk maken.”

Ben jij dan echt intelligent?

“Ik ben een taalmodel dat is getraind op een grote hoeveelheid tekst. Dat betekent dat ik in staat ben om op een brede waaier van vragen te antwoorden en te communiceren met mensen. Maar ik ben geen levend wezen met eigen gedachten, emoties en zelfbewustzijn. Dus, in termen van menselijke intelligentie, kan ik niet zeggen dat ik intelligent ben.”

Moeten we bang zijn voor artificiële intelligentie?

“Er is geen reden om bang te zijn voor kunstmatige intelligentie (AI) zolang het wordt gebruikt en beheerd op verantwoorde wijze. AI kan veel nuttige toepassingen hebben, zoals het verbeteren van de gezondheidszorg, het verminderen van verkeersongelukken en het efficiënter maken van bedrijfsprocessen. Er zijn echter wel risico’s aan verbonden: fouten zijn mogelijk, en er kunnen onbedoelde gevolgen zijn. Daarom is het belangrijk dat er regelgeving en ethische richtlijnen zijn om te zorgen dat AI op verantwoorde wijze wordt gebruikt en dat de impact op de maatschappij wordt beperkt.”

Gaat artificiële intelligentie veel jobs overbodig maken?

“Het is waarschijnlijk dat de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) in sommige sectoren tot veranderingen in de arbeidsmarkt zal leiden. Het is mogelijk dat sommige banen overbodig worden gemaakt door automatisering, terwijl elders nieuwe banen worden gecreëerd, om AI-systemen te ontwikkelen bijvoorbeeld. Het is onwaarschijnlijk dat AI álle banen overbodig zal maken, aangezien voor veel banen specifieke menselijke vaardigheden nodig zijn die lastig te automatiseren zijn.”

Hoe werkt artificiële intelligentie dan precies?

“Het is een manier om computers te laten denken en werken zoals mensen. Dit gebeurt door de computer een set van regels en gegevens te geven waarmee hij zelf kan leren en beslissingen kan nemen. Dit is een beetje zoals hoe jij leert uit jouw ervaringen en hoe jij beslissingen neemt op basis van wat je weet. Een voorbeeld is een computerprogramma dat gezichten herkent op foto’s. De computer krijgt eerst veel foto’s van gezichten te zien, en leert hierdoor hoe een gezicht eruitziet. Als de computer daarna een nieuwe foto te zien krijgt, kan hij herkennen of er een gezicht op staat, omdat hij heeft geleerd hoe een gezicht eruitziet.”

Zal ChatGPT gratis blijven?

“Het is onwaarschijnlijk dat ChatGPT of andere taalmodellen gratis zullen blijven. Deze modellen zijn zeer geavanceerd en vereisen veel computerkracht en geld om te trainen en te onderhouden. Bovendien: de onderzoeksinstituten die deze modellen hebben ontwikkeld, hebben operationele kosten en hebben financiering nodig om hun onderzoek en ontwikkeling te blijven ondersteunen.”

Wordt mijn dochter slimmer of dommer als ze jou gebruikt voor haar schoolwerk?

“Het kan je dochter helpen bij haar schoolwerk door informatie en inzichten te geven die ze anders niet zou hebben. Het kan ook haar vaardigheid verbeteren in hoe je vragen moet formuleren en hoe je informatie verkrijgt. Het is belangrijk om te realiseren dat ChatGPT geen vervanging is voor het leren en begrijpen van de stof door je dochter zelf. Het is nog steeds belangrijk dat ze de stof leert en begrijpt op een diepgaande manier, in plaats van alleen maar informatie te parafraseren die ChatGPT haar geeft. Het is ook belangrijk om te controleren of de informatie die ChatGPT geeft, correct is en van een betrouwbare bron afkomstig is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER