Katrien Van Loon in de concertzaal van de Academie.© Jan Brys

Muziekschool bereikt recordaantal leerlingen en biedt nieuwe richtingen aan

Brasschaat -

De Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord telt momenteel 1350 leerlingen. Dat is een record. Directrice Katrien Van Loon is dan ook zeer blij dat de school nieuwe richtingen kan aanbieden. Vanaf volgend schooljaar is er de afdeling “schrijver” voor jongeren vanaf 15 jaar.

Katrien, vroeger leerkracht saxofoon in de school, staat intussen al tien jaar aan het roer. “Sinds de invoering van het nieuwe decreet zijn we gaan nadenken over nieuwe richtingen. Zo hebben we nu voor de 6-7-jarigen initiatie in Muziek en Woord. Nadien kunnen ze dan hun keuze tussen de twee maken. We bieden ook Muziektheater en Musical aan en Experimentele muziek. Dit laatste zijn dan de dj-vaardigheden. Tenslotte is er nog “Schrijver”. Iedereen die 15-plus is kan dit komen volgen. Maar we verwachten hier toch vooral 30-plussers.”

“Verder willen we een samenwerking op het getouw zetten met Openluchtopvoeding OLO. We zoeken naar een mogelijkheid om daar deze kwetsbare groepen te bereiken”, voegt Katrien eraan toe.

© Walter Potters

De Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord ligt verspreid over verschillende locaties. De school aan de Ploegsebaan in Brasschaat telt een kleine 800 leerlingen. Voor de vestiging in Kapellen zijn er dat ongeveer 550. Daar is sinds dit schooljaar nog De Rekke in Stabroek bijgekomen met 38 leerlingen.

“We zijn gedurende heel de coronaperiode blijven doorwerken. De lessen gingen één op één door. Orkest en koor kon natuurlijk niet doorgaan. Maar in het algemeen heeft die epidemie niet veel invloed gehad op ons leerlingenaantal. Onze 65 leerkrachten zijn blijven werken. We zijn ook zeer blij met het positieve doorlichtingsverslag dat we kregen. Dat geldt trouwens ook voor Academie Noord. Met het nieuwe decreet zitten we nu volledig bij onderwijs. Dat heeft tot gevolg dat we meer autonomie hebben in het inrichten van nieuwe afdelingen en daar hebben we dus gretig gebruik van gemaakt.”

De BrasCoBand in actie.© Walter Potters

In de Brasschaatse muziekschool doceren enkele “bekende” muzikanten. denk maar aan Ivan Smulders, de accordeonist van Bart Peeters en David Piedfort die met ondermeer Guy Swinnen van The Scabs toert. Aan de muziekschool is de BrasCoBand verbonden. Uit de afdeling Woord zijn De Ruiters ontstaan, een groep afgestudeerden van 25-26 jaar die samen rondtoeren. (janbrys)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners