Een van de vele succesvolle activiteiten in het tijdelijke café was de ‘uniformkesdag’. De nieuwe Bar Fernanda gaat normaal op 22 december open.© RR

Pop-upbar voor bouw Chirolokaal brengt bom geld op: “Maar we hebben nog veel Bar Fernanda’s nodig”

ARENDONK -

Bar Fernanda, de tijdelijke bruine kroeg die tussen Kerstmis en Nieuwjaar werd ingericht in zaal Germinal in Arendonk, heeft verrassend veel geld opgebracht: liefst 20.460 euro. De opbrengst wordt geschonken aan de Chiromeisjes voor de verbouwing van hun lokaal.

Eddy Meulemans

“Stiekem hadden we gehoopt op 10.000 euro. Anders zou al die moeite het water op de patatten niet waard zijn, dachten we vooraf. Maar 20.460 euro? Dat is meer dan het dubbele! Bar Fernanda is een groot succes geworden”, zegt Marij Nys (65), ex-Chiroleidster en een van de initiatiefnemers van het pop-upcafé.

49 bakken Fernandabier

Meer dan tweehonderd vrijwilligers hielden tussen Kerstmis en Nieuwjaar gedurende tien dagen een tijdelijk café open in zaal Germinal aan het Begijnhof in Arendonk. Honderden Arendonkenaren, jong en oud van 0 tot 90 jaar, kwamen er langs om een koffie of een pint te drinken. Er werd ook een speciaal ‘Fernandabier’ geschonken: een blond bier van 6,5%, “fris, vinnig en heerlijk bruisend, net zoals de Chiromeisjes zelf”. Welgeteld 49 bakken werden ervan gedronken.

Ondanks het geweldige succes van de pop-upbar zal de opbrengst niet volstaan om er een nieuw Chirolokaal mee te bouwen. “We hebben in totaal 400.000 euro nodig. Dus we gaan nog veel Bar Fernanda’s moeten houden”, zegt Marij.

De eerstvolgende editie komt er eind dit jaar al aan: van vrijdag 22 december 2023 tot en met maandag 1 januari 2024. De formule blijft behouden: een vlotte winterbar, gerund door vrijwilligers, met een gevarieerd aanbod van drank en snacks en een wisselend programma van onder meer dj-sets, optredens, kinderdisco, een ‘uniformkesdag’ en een kaartnamiddag. Ook de locatie blijft mogelijk dezelfde, maar dat staat nog niet vast.

2024

Intussen zijn de voorbereidingen voor de verbouwing van Chiroheem Den Bemd al volop bezig. Het huidige lokaal van de Chiromeisjes is een oude loods uit de Duitse basis die in 1979 gebouwd werd. “De meisjes waren toen met 120”, zegt Koen Lefelon (52), ex-leider en lid van de werkgroep. “Vandaag zijn ze al met 220 leden en de groep wordt nog elk jaar groter. Het gebouw staat zeker niet op instorten. Er is ook water, elektriciteit en centrale verwarming in het lokaal, maar het is totaal verouderd, niet energiezuinig en vooral… veel te klein.“

Het streefdoel is om de vloeroppervlakte met de helft uit te breiden. Koen en zijn werkgroep hopen de plannen in het voorjaar af te werken. Zo kunnen de bouwwerken na de zomer starten en is het nieuwe lokaal in 2024 klaar.

Ook Fernanda Fabri (midden vooraan), de allereerste hoofdleidster naar wie de bar vernoemd is, kwam langs om een koffie te drinken. Ze is intussen 89 jaar en woont in Mol.© RR

Bar Fernanda werd gerund door meer dan tweehonderd vrijwilligers.© RR

Het huidige lokaal van de Chiromeisjes dateert al van 1979. Het gebouw is oud en versleten, maar vooral veel te klein.© EMA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners