Katja Kerremans, Stefaan Van Hoof en Ryan Verbeke (Tank Opslag Verbeke), Marc Moreau (Wolf Oil Corporation) en Ives De Saeger (Aeriez), Jo Van Havere (schepen van Cultuur) en Jenne Meyvis (schepen van Industrie) zetten hun schouders onder het project. Het kunstwerk verrijst op de weide achter hen.© gemeente Hemiksem

Bedrijven zetten met gemeente schouders onder nieuw kunstwerk voor abdijpark: “Verbeelding van industrieel verleden en toekomst”

Hemiksem -

Hoe het er precies gaat uitzien, blijft nog even geheim maar het park aan de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem wordt voort verfraaid met een extra kunstwerk. De Vereniging van Industriële Bedrijven van Hemiksem (VIBH) zet er mee zijn schouders onder. Het kunstwerk wordt een belichaming van het industriële verleden én de toekomst van Hemiksem.

“De vraag is vanuit VIBH zelf gekomen”, vertelt schepen van Cultuur Jo Van Havere (Groen). “De bedrijven willen graag hun verbondenheid met Hemiksem, in het verleden, heden maar ook de toekomst wat meer in de kijker zetten. Samen kwamen we tot de conclusie dat dit het beste kan door middel van een kunstwerk. Het monumentale werk staat symbool voor de verbinding tussen de industrie vroeger en nu en de hele Hemiksemse bevolking. De plaatselijke nijverheid startte in en rond de Sint-Bernardusabdij, met onder meer steenbakkerijen en de befaamde tegelfabriek. Vandaag bestaat onze industrie uit een aantal hoogtechnologische bedrijven die uitgegroeid zijn tot succesvolle wereldspelers, maar lokaal extra bekendheid verdienen.”

De keuze voor de realisatie viel op kunstenares Nel Bonte, afkomstig uit West-Vlaanderen die nu haar studio en verblijfplaats in Antwerpen heeft. “Zowel voor dit kunstwerk als voor een kunstwerk dat na de heraanleg op de Gemeenteplaats komt, hebben we een professioneel ondersteuner onder de arm genomen. Die heeft een lijst van tien kunstenaars opgegeven, waaruit een shorlist werd gemaakt om een ontwerp in te dienen”, verduidelijkt Van Havere.

Bonte gaat in haar werk vaak op zoek naar de grens tussen sculptuur, architectuur en scenografie. Haar inspiratie ontleent ze aan dagdagelijkse voorwerpen die haar pad kruisen. Het kunstwerk krijgt een vaste plaats aan de noordkant van de abdij, waar het bij het binnenrijden via de Nijverheidsstraat op de weide links meteen in het oog springt. De onthulling staat gepland in de loop van de maand mei.

De kunstwerken die vorig jaar aan de inkompoort werden gerealiseerd.© bar

Schepen Jo Van Havere was meteen te vinden voor het voorstel van VIBH. Het past in zijn streven om meer kunst in het straatbeeld te brengen. Zo werd vorig jaar de inkompoort van de Sint-Bernardusbadij al verfraaid met een groot tegelpaneel en enkele kunstwerken in mozaïek die wel wat weg hebben van Gaudí, van de hand van de Boomse kunstenaars Kirsten De Keyser en Kanter Dhaenens. Met een bijkomend, permanent kunstwerk wordt het abdijpark weer een stukje voort verfraaid.

Bart Roggeman

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners