Na 25 jaar is de landbouwraad meer nodig dan ooit. — © Elke Lamens
Brechtse boeren vieren kwarteeuw landbouwraad: “Overleg en debat lossen problemen op”
Een kwarteeuw geleden ontstond in Brecht de landbouwraad. Het was meteen de eerste adviesraad van de gemeente, en een van de eerste in de regio. Een twintigtal land- en tuinbouwers vergadert nog steeds elke drie weken. Dat vroeg om een feestje.
We schrijven 4 februari 1997 als landbouwer Eric Goossens de idee voor een landbouwraad voorlegt aan toenmalig burgemeester Jos Janssens en schepen van Landbouw Louis Van Rompaey. “De aanleiding was een nitraatprobleem in het Brechtse oppervlaktewater. We kregen van de Vlaamse Landmaatschappij (toen Mestbank, red.) opmerkingen hierover. Maar dat wilden we als boeren uit Brecht zelf onderzoeken”, schetst hij de start.
Hij vond zo’n veertien collega’s uit alle deelgemeenten en landbouwectoren zoals de Landelijke Gilden, Ferm, Agra, Groene Kring bereid om de landbouwraad te vormen. “We maakten een beurtrol om elke zondag het water te testen. We kwamen tot heel andere resultaten, ook de ijkpunten stonden niet allemaal correct. De Mestbank heeft toen wel het een en ander rechtgezet. We beslisten ook om verder van de waterlopen te bemesten.”
In de loop van de 25 jaar kwamen nog andere onderwerpen aan bod zoals de beheercommissie Brechtse Heide, Het Marum, De Merel, het onderhoud van beken en bermen en ze losten het plasticprobleem op. “Over geoogst hooi en maïs leggen we folie. Daar bleven we mee zitten nadat de oogst weggewerkt was. We vonden dan een Nederlands bedrijf die dit kwam ophalen en verwerken.”
Al 25 jaar lang komt de raad elke drie weken samen voor een serieus debat. Nu was het tijd voor feest. — © Elke Lamens
Meer samenhorigheid
“Eigenlijk zouden er meer van dergelijke raden moeten bestaan”, meent medeoprichter en voormalig burgemeester Jos Janssens. “Dankzij de raad leerden de boeren elkaar en elkaars problemen en oplossingen kennen. Als gemeente kregen we zo ook een goed zicht op wat er zoal speelt in de sector. Kwamen de boeren voordien individueel tot bij ons, dan is er sindsdien meer samenhorigheid gekomen.”
“Eigenlijk zie je nu hetzelfde gebeuren met het stikstofprobleem als toen met het nitraatprobleem. Als landbouwgemeente legden we ons niet zomaar neer bij wat de overheid aangaf. Maar er was toen wel overleg mogelijk met de Mestbank, wat nu toch veel moeilijker blijkt. Het was natuurlijk een lokaal probleem waarbij geen andere organisaties zoals de Boerenbond betrokken waren.”
De landbouwers kwamen dit keer samen voor een verjaardagsetentje: 25 jaar landbouwraad. — © Elke Lamens
Kritisch, maar uitdagend
Jos Janssens is tot op vandaag nog steeds overtuigd dat de oprichting van een landbouwraad in Brecht een goede beslissing is geweest: “Dat is nu nog meer nodig, vooral met de problemen die vandaag op de land- en tuinbouwers afkomen. Bovendien zie je een goede doorstroming van jonge boeren in de raad. Die is dus verzekerd voor de toekomst.”
Als het van schepen van Landbouw Frans Van Looveren (CD&V) afhangt, is dat zeker het geval: “De landbouwraad is altijd een sterke partner van het gemeentebestuur geweest. Land- en tuinbouwers zijn dan wel kritische mensen, ze hebben het hart op de tong. Ze schuwen heftige discussies niet, maar komen wel snel tot een conscensus. Ik werk enorm graag met de raad samen. De uitdagingen in de sector zijn vandaag dan ook heel groot.”
(Elke Lamens)
25 jaar na de oprichting door Eric Goossens (naast burgememeester Sven Deckers) en toenmalig burgemeester Jos Janssens (midden achter landbouwschepen Frans Van Looveren) komt de Brechtse landbouwraad nog steeds samen. — © Elke Lamens
Hoofdpunten
Plopsa zet CEO Steve Van den Kerkhof aan de deur
Familievriend randt “uit wetenschappelijke nieuwsgierigheid” 11-jarig meisje aan: parket vordert 30 maanden
ANTWERPEN LIVE. Volg al het nieuws uit Antwerpen hier op de voet
Proces Sanda Dia eindigt na waardig slotakkoord van familie: “Wij blijven geloven in de goedheid van de mens. Dat pakken jullie ons niet af”