De lokale afdeling van PVDA© rr

PVDA Zwijndrecht start campagne tegen fusie

Zwijndrecht -

De lokale afdeling van de PVDA bezorgt in de komende dagen alle inwoners van Zwijndrecht-Burcht een affiche “Neen aan de fusie!”, met de vraag deze voor het raam te hangen. De partij protesteert hiermee tegen de plannen van N-VA, CD&V en Vlaams Belang, omdat de voorgenomen fusie volgens hen nadelig zal zijn voor de inwoners.

“In september 2022 werd er door onafhankelijke experten een rapport opgesteld over de gemeente, en daaruit bleek dat de gemeente het goed doet op haar eentje. Wat het meeste opvalt is het sociale karakter van de gemeente en de inzet op openbaar vervoer. Onze goedkope abonnementen van De Lijn en de gratis Zwijndrechtbus zullen bij een fusie natuurlijk niet uitgebreid worden naar heel Groot-Beveren, maar gewoon worden afgeschaft”, vreest Mieke Van Laer voorzitster van de PVDA Zwijndrecht.

“Als PVDA zien we ook graag hoe Zwijndrecht nu haar inkomsten haalt bij de multinationals op het grondgebied, eerder dan bij ons als inwoners. Dat gebeurt in de gemeente Zelzate, waar de PVDA samen met Vooruit! in het bestuur zit, op dezelfde manier. Hierdoor betalen we hier in Zwijndrecht een lage personenbelasting van 2,5%. In Beveren betalen de mensen 5% en in Kruibeke zelfs 8%, dus reken het verschil maar uit.”

Woensdag werd door het Vlaams Parlement beslist dat Zwijndrecht tot de regio Waasland behoort, in plaats van tot de regio Antwerpen. De PVDA haalt ook hieruit een argument tegen de fusie: “De bestaande samenwerkingsverbanden met Beveren en Kruibeke kunnen behouden en versterkt worden. Maar een fusie is niet nodig, omdat we door de beslissing van het Vlaams Parlement niet meer bang moeten zijn voor een gedwongen fusie met de stad Antwerpen.”

In september 2023 komt er een volksraadpleging waar voor of tegen de fusieplannen gestemd zal kunnen worden. Met de affichecampagne hoopt de PVDA veel inwoners op de been te kunnen krijgen om tegen de fusie te gaan stemmen.  

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners