© ATV, CV Media

Na zwaar incident met cliënt die alles kort en klein sloeg: sociale dienst Brasschaat gaat week dicht omdat personeel zo in shock is

Brasschaat -

De sociale dienst van de gemeente Brasschaat blijft nog tot en met vrijdag 10 februari gesloten na een zwaar incident met een 28-jarige cliënt. De man ging maandag tijdens een gesprek met een jonge maatschappelijk werkster door het lint. Hij is opgepakt en voorgeleid, en heeft nadien in Antwerpen ook de onderzoeksrechter aangevallen. Die had na de feiten vier hechtingen nodig. De 28-jarige man blijft aangehouden voor het incident met de vrouw. De gebeurtenissen maken bij de collega’s van de maatschappelijk werkster nog steeds veel gevoelens los.

Jan Brys

Het incident heeft een serieuze impact op de hele werking van de Brasschaatse sociale dienst. De collega’s willen niet persoonlijk hun verhaal doen, maar worden vertegenwoordigd door schepen van Sociale Zaken Karina Hans (N-VA): “Onze mensen blijven natuurlijk wel doorwerken, ze zijn telefonisch en via mail bereikbaar. Maar dat gebeurt tot eind volgende week achter gesloten deuren. Het gemeentehuis en het onthaal blijven wel open. En we gaan volgende week bekijken hoe we onze mensen een veiliger gevoel kunnen geven. Dit is echt onaanvaardbaar. Ik heb het kantoor gezien na de doortocht van die man. De boel is kort en klein geslagen.”

LEES OOK. Onderzoeksrechter naar ziekenhuis na aanval door verdachte (28) tijdens voorleiding

Dat zorgt voor trauma’s, zegt Hans nog. “Er is begeleiding voorzien voor het personeel. We kenden deze cliënt ook al langer. Daarom was er in de aanpalende ruimte iemand aanwezig om het contact met hem in de gaten te houden. Maar de laatste tijd was hij een beetje rustiger geworden. Dit soort agressie is een algemeen probleem aan het worden. Denk maar aan de mensen van de brandweer en de ambulanciers die ook worden belaagd tijdens hun werk.”

Karina Hans.© mgk

Volgens de schepen is het personeel er het hart van in. Er zijn tranen gevloeid. Het personeel van de sociale dienst kreeg ook de opdracht om niet in het openbaar te praten over deze zaak.

De 28-jarige verdachte van de feiten verscheen vrijdag voor de raadkamer in Antwerpen. “Ik kan bevestigen dat de aanhouding van mijn cliënt bevestigd is, we zullen niet in beroep gaan”, zegt zijn advocaat Ergun Top.

Intussen liet het Antwerpse parket weten dat het dossier tegen de man na de aanval op een onderzoeksrechter is overgenomen door een andere onderzoeksrechter. Over die feiten zal hij later nog verhoord worden. Dat dossier wordt behandeld door de Turnhoutse afdeling van het parket Antwerpen.

Voormalig OCMW-voorzitter Bart Brughmans herinnert zich nog wel incidenten van vroeger. “Maar zo erg als dit waren die toch niet. In het Sint-Jozefgebouw waar we toen zaten, heeft eens iemand met een jerrycan gestaan. Verder hebben we ook een keer iemand uit het voormalige Oostblok moeten verhoren met een tolk. Maar deze tolk wilde op een bepaald ogenblik niet meer verder vertalen. Ik begrijp de maatschappelijk werkers hier ten volle. Het zijn vaak jonge krachten en er zijn wel noodknoppen aanwezig, maar als iemand echt uit zijn dak gaat, helpen die niet meteen.”

Het incident lokte heel wat reacties uit, onder meer op de sociale media. Gemeenteraadslid Rudi Pauwels (Brasschaat 2012) stelt dat op de sociale dienst op veel solidariteit en medeleven kan rekenen. “Hopelijk kan het team rust vinden en opnieuw de draad opvatten”, zo luidt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen