Minister Diependaele zet testopstelling in Oostendse vuurtoren stop: “Licht kan je niet afnemen van de Oostendenaars”

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) heeft de opdracht gegeven om de testopstelling in de vuurtoren van Oostende stop te zetten. Die testopstelling, waarbij er minder licht richting binnenland schijnt, was er gekomen na klachten van de inwoners van nieuwe nabijgelegen flatgebouwen.

jvh

Lange Nelle, zoals de Oostendse vuurtoren in de volksmond genoemd wordt, is een van de drie nog werkende vuurtorens aan de Belgische kust, samen met die van Blankenberge en Nieuwpoort. Om de tien seconden genereert de toren drie lange lichtflitsen, om zo de letter O – van Oostende – te vormen in morsecode.

Na klachten van bewoners van nabijgelegen luxeflats in de nieuwe wijk Oosteroever besliste het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust onlangs om één zijde van de vuurtoren – aan de kant van de bewuste flats – af te schermen, zodat het licht niet meer binnen scheen in de appartementen.

LEES OOK. Licht van bekende Oostendse vuurtoren na 74 jaar deels gedoofd na klachten van bewoners luxeflats: “Mensen willen alles kapot”

Aan de achterste ramen van de vuurtoren werd eind vorige maand een dubbelzijdige folie aangebracht. Het ging om een testopstelling die later geëvalueerd zou worden. Zover komt het dus niet: Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele heeft beslist om opdracht te geven om de testopstelling stop te zetten. “Het licht van de Lange Nelle is al sinds 1949 een baken aan onze Vlaamse kust”, aldus de minister op Twitter. “Dat licht kan je niet afnemen van de Oostendenaars.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER