Themabeeld.© ISOPIX

Stad richt noodfonds van 150.000 euro op om verenigingen te steunen bij energiebesparende maatregelen

Mechelen -

De stad Mechelen richt een noodfonds van 150.000 euro op om sport-, cultuur- en jeugdverenigingen te helpen bij het nemen van energiebesparende maatregelen in hun lokalen. Verenigingen die kans willen maken op zo’n subsidie, kunnen zich nog tot het einde van maart aanmelden. De stad wil vermijden dat verenigingen kopje-onder gaan door een te hoge energiefactuur.

Stijn Van de Sande

LEES OOK. Stad ondersteunt kwetsbare gezinnen bij onderhoud van verwarmingsketel

De energiecrisis brengt ook heel wat verenigingen in moeilijkheden. Veel jeugd-, sport- en cultuurverenigingen in de stad maken namelijk gebruik van verouderde infrastructuur, met torenhoge energiefacturen als gevolg. “De vraag naar ondersteuning en investeringen in efficiënte en duurzame energie is dan ook groot. Daarom beslisten we om een eenmalig noodfonds van 150.000 euro op te richten voor energiebesparende maatregelen”, aldus Duurzaamheidsschepen Patrick Princen (Vld-Groen-m+).

“De voorbije jaren waren, onder andere door de coronacrisis, financieel niet gemakkelijk voor heel wat van de Mechelse verenigingen”, vullen schepenen voor Sport, Jeugd en Cultuur Abdrahman Labsir en Björn Siffer (beide Vld-Groen-m+) aan. “Daarom willen we voorkomen dat hun inkomsten worden opgeslorpt door hoge energieprijzen. Door te investeren in energiebesparende maatregelen kunnen we voorkomen dat deze verenigingen kopje-onder gaan. Het is dus net zo goed investeren in mensen.”

De stad roept op om aanvragen in te dienen voor 31 maart 2023. Deze subsidieaanvraag kan voor kleine ingrepen onder de 5.000 euro, maar ook grotere investeringen tot maximum 50.000 euro zijn mogelijk. “Met het stimuleren van duurzame ingrepen bij verenigingen geven we hen een duwtje in de rug en worden ze een sterkere partner om onze stad klimaatvriendelijker en toekomstbestendiger te maken. Want als we Mechelen klimaatneutraal willen maken, dan moeten alle sectoren inspanningen leveren”, aldus Princen.

www.klimaatneutraal.mechelen.be/energiefonds-aanvraag

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Energie