Themabeeld.© BELGAIMAGE

Stad ondersteunt kwetsbare gezinnen bij onderhoud van verwarmingsketel: “Goed voor portemonnee en het klimaat”

Mechelen -

De stad Mechelen neemt het initiatief om de verwarmingsketel van ruim tweehonderd kwetsbare gezinnen te laten controleren. Samen met Igemo en Saamo werd daar een aannemerspoule voor aangelegd. Een goed afgestelde verwarmingsketel zorgt namelijk voor een minder hoge factuur en voor meer veiligheid.

Stijn Van de Sande

LEES OOK. Stad richt noodfonds van 150.000 euro op om verenigingen te steunen bij energiebesparende maatregelen

Je verwarmingsketel om de twee jaar laten nakijken, is wettelijk verplicht. Het zorgt ervoor dat je ketel zo goed mogelijk werkt, dat hij minder verbruikt en dat het risico op CO-vergiftiging beperkt wordt. Er zijn dus heel wat voordelen voor je factuur, je eigen veiligheid en het milieu. Daarnaast staan veel verwarmingsketels te hoog ingesteld. 60° is vaak al voldoende. Met de campagne ‘Check-je-ketel’ wil de stad daarover informeren.

Maar het Mechels bestuur gaat nog een stap verder en neemt zelf initiatief om de verwarmingsketel van 212 kwetsbare gezinnen te laten nakijken. Ook de thermostaat en de radiatorkranen worden bijgeregeld. “Samen met intercommunale Igemo en partner Saamo legden we een aannemerspoule aan. Aannemers kunnen zich bovendien nog tot 28 februari melden. Hoe groter de groep, hoe sneller we onze meest kwetsbare gezinnen kunnen helpen om veiliger en zuiniger te verwarmen”, aldus schepen voor Duurzaamheid Patrick Princen (Vld-Groen-m+).

Grote impact

“Het energieverbruik voor de verwarming van onze huizen heeft niet alleen een impact op de klimaatverandering, het heeft ook een grote impact op onze portemonnee”, zegt Princen. “We willen dan ook dat elke kubieke meter gas die we verbranden nuttig gebruikt wordt. Een ketel die niet goed werkt, verbruikt gas zonder dat we het daar warmer van krijgen. We kunnen er dus maar beter voor zorgen dat dat niet gebeurt.”

Niet alleen in Mechelen krijgen kwetsbare gezinnen ondersteuning van het project van Igemo. Ook de andere steden en gemeenten van de regio Rivierenland, op uitzondering van Nijlen en Heist-op-den-Berg, maken deel uit van het project. Via energiehuis Stekr worden zo tijdens de komende drie jaar in totaal 660 kwetsbare gezinnen geholpen.

www.klimaatneutraal.mechelen.be/check-je-ketel www.stekr.be/ons-aanbod/energie/checkjeketel/

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Energie