© BELGA

Elia waarschuwt regering voor stroomtekort van 15 procent tegen 2025

In een brief aan de federale regering waarschuwt hoogspanningsbeheerder Elia dat we onze kernbrandstof spaarzamer moeten inzetten, anders hebben we de komende drie à vier winters niet genoeg stroom. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Bron: Belga

Zonder maatregelen dreigt het tekort op te lopen tot bijna 2 gigawatt tegen de winter van 2025: goed voor 15 procent van het Belgische stroomverbruik.

Het kernkabinet buigt zich straks over de risicoanalyse van Elia. De stroomnetbeheerder pleit in die brief voor ‘nucleaire modulatie’ of het spaarzamer inzetten van de resterende kernbrandstof. Dat kan bijvoorbeeld door de vijf resterende reactoren minder te laten draaien in de zomer en meer in de winter. Ook energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) had eerder al voorgesteld om zo’n piste van een ‘fuel extension’ te onderzoeken.

Elia spreekt over een groeiend stroomtekort, dat al oploopt tot bijna twee gigawatt tegen de winter van 2025. De hoogspanningsbeheerder waarschuwt ook dat de regering tegen uiterlijk maart een definitief akkoord met Engie moet bereiken over verlenging van Doel 4 en Tihange 3. Anders wordt het praktisch onmogelijk om hun voorziene heropstart tegen eind 2026 rond te krijgen.

LEES OOK. “In ons land zal het licht niet uitgaan”, maar De Croo wil voorbereid zijn op “slechtste van alle denkbare scenario’s”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER