© Hollandse Hoogte, Sabine Joosten

Recordaantal leerlingen neemt deel aan Schrijf-ze-VRIJdag van Amnesty International

Ongeveer 150.000 leerlingen uit meer dan 1.000 lagere en middelbare scholen in Vlaanderen en Brussel nemen vrijdag deel aan de Schrijf-ze-VRIJdag van Amnesty International. De leerlingen stellen met hun actie mensenrechtenschendingen in Rusland, Paraguay, Bangladesh en Saudi-Arabië aan de kaak.

Bron: BELGA

Het gaat volgens de mensenrechtenorganisatie om het hoogste aantal inschrijvingen ooit voor de actie. “We zijn zeer verheugd te zien dat de Schrijf-ze-VRIJdag jaarlijks blijft groeien en zoveel leerlingen bereikt”, zegt Emmelien Maus van Amnesty International Vlaanderen. “Ik wil alle leerlingen en leerkrachten die mee schrijven tegen onrecht persoonlijk bedanken voor hun inzet en engagement.”

Dit jaar roept Amnesty International op tot actie in vier concrete dossiers. Zo wordt gevraagd om de vrijlating van Aleksandra Skochilenko, die sinds april door Rusland wordt gevangengehouden wegens haar vreedzame protest tegen de invasie in Oekraïne. Daarnaast kunnen de Belgische leerlingen ook in hun pen kruipen voor Yren Rotela en Mariana Sepulveda, die in Paraguay worden gediscrimineerd en aangevallen omdat hun identiteit als transvrouw niet wettelijk wordt erkend. Voorts maken ook Shahnewaz Chowdhury uit Bangladesh, die vervolgd wordt voor een Facebookpost over de klimaatcrisis, en Raif Badawi uit Saudi-Arabië, die opgesloten werd wegens blogposts over mensenrechten, deel uit van de campagne.

Resultaat

Amnesty International beklemtoont dat de Schrijf-ze-VRIJdagen wel degelijk resultaat opleveren. Zo werden vorig jaar massaal brieven geschreven voor Bernardo Caal Xol, die in Guatemala vastzat omdat hij geweldloos de heilige rivier van de Q’eqchi’ Maya’s beschermde. Na vier jaar onterechte gevangenschap werd hij op 24 maart 2022 vrijgelaten, meldt de mensenrechtenorganisatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER