© EPA-EFE

Zelensky: “Kyiv verdient dit jaar nog gesprek over EU-toetreding”

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky vindt dat zijn land het “verdient” om dit jaar nog te beginnen met de gesprekken over toetreding tot de Europese Unie. Dat zegt hij aan de vooravond van de EU-top die vrijdag in Kiev wordt gehouden.

debnBron: BELGA

Zelensky sprak donderdag alvast met de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Hij denkt dat het begin van onderhandelingen de Oekraïners kan inspireren en “motivatie” kan geven in het gevecht met de Russen.

Von der Leyen is donderdag met vijftien andere eurocommissarissen aangekomen in de Oekraïense hoofdstad. Ze zei te willen laten zien dat de EU Oekraïne “standvastig blijft steunen”.

Kyiv vroeg vlak na de Russische invasie het lidmaatschap van de EU aan en kreeg afgelopen zomer al de kandidaat-status. Maar om echt lid te worden moet het land nog voldoen aan een lange lijst met eisen, een proces dat normaal gesproken jaren duurt.

Zelensky vindt dat de omstandigheden vragen om een versnelde procedure, maar een aantal EU-lidstaten heeft zorgen over de haast die wordt gemaakt. Een groep landen is bang dat er te hoge verwachtingen worden gewekt door EU-kopstukken. De Franse president Emmanuel Macron waarschuwde dat het nog “decennia” kan duren voordat Kyiv aan alle voorwaarden voldoet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER