Jurgen Cavens kijkt uit naar streekduel tussen zijn ex-clubs: “Lierse kreeg deze week een dreun, Beerschot is favoriet”

Zaterdagavond ontvangt Lierse de buren van Beerschot. Een speciale wedstrijd, ook voor Jurgen Cavens. De inmiddels 44-jarige ex-Rode Duivel was bij beide clubs erg succesvol. Tegenwoordig is Cavens een drukbezet man, zowel professioneel als privé, maar zaterdagavond zal de tv toch aanstaan. “Ik heb een lichte voorkeur voor Beerschot.”

Koen Frans

In 1997 was het aandeel van de 18-jarige Jurgen Cavens in de laatste landstitel van Lierse behoorlijk klein. Twee jaar later was zijn rol in de bekerfinale tegen Standard veel groter. Cavens scoorde twee keer, Lierse won met 3-1. Tot op vandaag is dat de laatste bekerwinst van de Pallieters.

Ook bij de laatste bekerwinst van (Germinal) Beerschot in 2005 speelde Jurgen Cavens een belangrijke rol. Hij scoorde in de kwartfinale - zowel uit als thuis - tegen Genk en stond ook in de halve finales én in de finale aan de aftrap. Beerschot klopte Club Brugge met 2-1, wat resulteerde in een volksfeest op de Heizel en nadien ook rond het Kiel. “Dat zal altijd mijn mooiste voetbal­herinnering blijven”, zegt Cavens daar bijna twintig jaar later over. “Mijn goal in de laatste minuut thuis tegen Genk was een van de strafste goals die ik ooit gemaakt heb.”

Intussen strijden zijn ex-clubs in het vagevuur van de Challenger Pro League om hun plek bij de ­elite te heroveren. “Het blijven twee mooie traditieclubs die ­eigenlijk in eerste klasse thuis­horen”, knikt Cavens. “Maar het is niet evident om uit tweede klasse weg te geraken. Ik volg nog veel wedstrijden op televisie en ik denk dat Beveren dit seizoen met de titel aan de haal zal gaan. Die ploeg heeft in de centrale as ­tonnen ervaring. Al moet ik wel zeggen dat Beerschot mij aangenaam verrast heeft in die topper tegen Beveren. Beerschot brengt goed voetbal en tankte ook veel vertrouwen na die straffe ommekeer tegen Jong Genk van vorig weekend. Lierse heeft deze week dan weer een enorme dreun ­gekregen door te verliezen van Club NXT. Beerschot is zaterdag favoriet. Ik heb ook nog steeds een lichte voorkeur voor die club. Ik ga nog maar zelden in het stadion kijken, maar een of twee keer per jaar zak ik toch nog eens af naar het Kiel. In mijn tijd bij Beerschot werd ik peter van een supportersclub. Er is toen een ­geweldige band tussen mij en de supporters ontstaan. Winnen of verliezen, ik ging altijd een ­praatje slaan met die mannen. En de feestjes na overwinningen ­waren echt de moeite.”

“Ook bij Lierse heb ik veel mooie momenten meegemaakt, maar in het laatste jaar onder Maged ­Samy is er voor mij iets geknakt. Ik was topschutter en aanvoerder toen ik zomaar aan de kant werd geschoven. Ik voelde me het slachtoffer van het wanbeleid. Er liepen toen veel profiteurs rond.”

Verjaardagsfeestje

Cavens is vader van vier kinderen en heeft een eigen zaak met verschillende filialen. Met andere woorden: zijn dagen zijn goed ­gevuld. “Ik was 35 toen ik bij Beerschot Wilrijk een punt achter mijn carrière heb gezet. Ik heb daar niet lang bij stilgestaan en ben meteen beginnen te werken. Daardoor heb ik vrij gemakkelijk afstand kunnen nemen van het voetbalwereldje. Ik mis het ook niet echt. Tegenwoordig ben ik wel jeugdcoach bij de U13 en de U15 van Gooreind, waar ook mijn zoontjes voetballen. Of ik met hen ook samen naar voetbal kijk? Tuurlijk wel. Mijn jongste zoon Eden werd deze week 6 jaar. ­Zaterdag organiseren we een ­verjaardagsfeestje, maar ‘s avonds zitten we ongetwijfeld ­allemaal voor de televisie voor Lierse - Beerschot.”

MEER OVER K. Beerschot V.A.

Aangeboden door onze partners