© rtv

Infrastructuur in Berlaars asielcentrum wordt aangepakt na rellen: “Opschaling aantal asielzoekers is niet meer aan de orde”

Berlaar -

De rellen in het tijdelijke asielcentrum van Berlaar, die ontstonden nadat een kind een bal in het gezicht had gekregen, blijven niet zonder gevolgen. De infrastructuur waarin de asielzoekers worden opgevangen wordt deels aangepast en het aantal asielzoekers zal niet langer stijgen.

Bert Provoost

Op het militair domein in de Welvaartstraat, waar sinds de zomer van 2022 asielzoekers worden opgevangen, ontstonden woensdagavond tot diep in de nacht rellen. De exacte aanleiding bleek een futiel voorval. Een kind had met een bal tegen een ander kind getrapt. Daarop is de moeder boos geworden en de discussie die daarop volgde liep helemaal uit de hand. Er ontstond een massale vechtpartij, waarbij een vijftal gewonden vielen. Vooral Afghanen en Syriërs gingen met mekaar op de vuist. 22 relschoppers werden naderhand als aanstokers aanzien en werden ondertussen naar andere asielcentra overgebracht om de kalmte terug te brengen.

De massaal uitgerukte politie had de handen vol om de situatie te bekoelen.© BFM

Maar dat is niet het enige gevolg van de onrust. Naast de directe aanleiding wees burgemeester Walter Horemans (CD&V) in de ochtend na het incident in Gazet van Antwerpen meteen ook naar de dieperliggende oorzaak. “De alleenstaande mannen slapen met tweehonderd samen op een grote slaapzaal, te dicht bij elkaar. Rond de stapelbedden staan alleen hekken met een zwart doek over. De mensen hebben een totaal gebrek aan privacy”, zei hij.

LEES OOK. Slechte levensomstandigheden en gebrek aan privacy: “Limiet van asielcentrum is al langer bereikt”

Meer containers

Dat begon blijkbaar bij veel bewoners te wegen. Er is nu de intentie om daar een mouw aan te passen. “In een overleg met beheerder Rode Kruis Vlaanderen is donderdag gezegd dat ze meer containers willen plaatsen zoals dat ook al voor de gezinnen gebeurt. Daar heb je meer privacy in en dat is aangenamer dan in zo’n grote zaal te moeten slapen, waar je heel vaak gewekt wordt. De rudimentaire omstandigheden gaan dus verbeteren”, aldus Walter Horemans.

De magazijnen waar de asielzoekers worden opgevangen.© Joren De Weerdt

“Er is ook gezegd dat het niet langer de bedoeling is om op deze locatie op te schalen en nog meer asielzoekers in Berlaar op te vangen. De limiet is al langer bereikt, dus met deze beslissing zijn we ook tevreden”, zegt de burgemeester.

In Berlaar worden momenteel ruim zeshonderd asielzoekers opgevangen. Het asielcentrum is volgens staatssecretaris van Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) alleen bedoeld als crisisopvang met een tijdelijk karakter. Al zal de afbouw gezien de internationale vluchtelingendruk naar alle waarschijnlijkheid nog niet voor dit jaar zijn.

LEES OOK. Rust keert terug in Berlaars asielcentrum na woelige avond en nacht met zware onderlinge vechtpartijen: “Vijf gewonden”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen