© BELGA

Vermoedens dat gsm-nummers van ‘Amine’ en ‘Imran’ op gevonden briefje ingewisseld werden

De onderzoekers vermoeden dat de gsm-nummers die op een briefje gevonden werden in de Max Roosstraat in Schaarbeek, bij de namen ‘Imrane’ en ‘Amine’, uiteindelijk ingeruild werden voor andere nummers. De nummers die op het briefje stonden werden nooit geactiveerd, maar beschuldigden Bilal El Makhoukhi en Hervé Bayingana Muhirwa, waarvan vermoed werd dat zij ‘Imrane’ en ‘Amine’ zijn, begonnen de dag na de aanslagen wel met elkaar te bellen via twee andere, nieuwe nummers die ze enkel gebruikten voor hun onderlinge communicatie.

Bron: Belga

Op het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016 stellen de onderzoekers donderdag een profielschets voor van Bilal El Makhoukhi. Daarbij werd ook diens telefoongebruik doorgelicht.

LEES OOK. Bilal El Makhoukhi stond aan front in Syrië bekend als “iemand die doorzet”

Volgens de onderzoekers had El Makhoukhi drie nummers: zijn gewone nummer voor alledaags gebruik, en twee andere, die respectievelijk pas op 23 en 25 maart geactiveerd werden. Bayingana Muhirwa van zijn kant had er ook drie: twee voor alledaags gebruik, en een die pas op 23 maart geactiveerd werd. Maar het viel de onderzoekers op dat El Makhoukhi en Bayingana Muhirwa de twee nummers die actief werden op 23 maart enkel gebruikten om naar elkaar te bellen.

Met één uitzondering, merkte onderzoeksrechter Berta Bernardo Mendez op in de rechtszaal. Bayingana Muhirwa belde een of twee keer naar Sodexo voor maaltijdcheques, waarschijnlijk per abuis, maar zo achterhaalden de onderzoekers wel dat het zijn nummer was. El Makhoukhi van zijn kant bevestigde eerst dat het bewuste nummer van hem was, maar kwam daar later op terug en zei dat hij het verwisseld had met het nummer dat hij op 25 maart geactiveerd had, als gevolg van een politiecontrole. Niettemin registreerden de onderzoekers het nummer regelmatig op dezelfde zendmast als waar zijn gewone nummer geregistreerd werd.

LEES OOK. Wij kennen hem als ‘de man met het hoedje’, de speurders als de terrorist met twee gezichten

De politie stelde vast dat de twee vrienden elkaar in de periode van 5 september 2015 tot 7 april 2016 bijna 230 keer contacteerden via hun gewone nummers. Maar in de periode van 22 maart tot en met 31 maart 2016 vielen die contacten plots stil. Wel belden ze elkaar vanaf de dag na de aanslagen twaalf keer via hun ‘alternatieve’ nummers. De politieman die de profielschets voorstelde van El Makhoukhi op het assisenproces wees erop dat de twee dezelfde modus operandi leken te gebruiken als de andere leden van de terreurcel. Ze kozen er keer op keer voor om één nummer te gebruiken voor één doel, bijvoorbeeld het huren van een appartement.

De politieman verwees vervolgens naar een briefje dat gevonden werd in de zak van een jas die door kamikaze Najim Laachraoui achtergelaten werd in het safehouse in de Max Roosstraat in Schaarbeek. Daarop stonden naast de namen ‘Imrane’ en ‘Amine’ twee telefoonnummers, maar die bleken nooit geactiveerd te zijn. De onderzoekers vermoeden dat besloten is om af te zien van die nummers toen bleek dat de politie was binnengevallen in het safehouse in de Max Roosstraat en de nummers mogelijk ‘verbrand’ waren. Ze zouden simpelweg ingeruild zijn voor andere nummers, waarvoor mogelijk meerdere sim-kaarten zijn aangekocht in de aanloop naar de aanslagen.

‘Abu Imrane’ was de strijdnaam van El Makhoukhi in Syrië en hij bekende ook dat hij het is die achter de naam schuilgaat. Bayingana Muhirwa daarentegen ontkent dat hij ‘Amine’ is, van wie Laacharoui in een boodschap zei dat hij gerekruteerd werd door ‘Abu Imrane’, en de terreurcel al geholpen zou hebben.

LEES OOK. Terreurschade aangeven, dat mag niet in het Nederlands: consternatie nadat slachtoffers gevraagd wordt documenten te vertalen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER